Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και η μικροπολιτική του ΠΑΣΟΚ οδηγούν σε ακόμα μια σαρωτική νίκη της ΝΔ

July 25, 2023


Δύο μήνες πριν από τις καταστροφικές για την Κουμουνδούρου, εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δείξει ξεκάθαρα ότι στις αυτοδιοικητικές κάλπες του Οκτωβρίου, ο στόχος του ήταν να σχηματιστούν ψηφοδέλτια που δεν θα είχαν χαρακτήρα κομματικό, αλλά παραταξιακόΠολύ ρεαλιστικό μοιάζει το σενάριο να βαφτούν «γαλάζιες» και οι 13 περιφέρειες της χώρας, αλλά και σχεδόν το σύνολο των μεγάλων δήμω…


Δύο μήνες πριν από τις καταστροφικές για την Κουμουνδούρου, εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δείξει ξεκάθαρα ότι στις αυτοδιοικητικές κάλπες του Οκτωβρίου, ο στόχος του ήταν να σχηματιστούν ψηφοδέλτια που δεν θα είχαν χαρακτήρα κομματικό, αλλά παραταξιακό

Πολύ ρεαλιστικό μοιάζει το σενάριο να βαφτούν «γαλάζιες» και οι 13 περιφέρειες της χώρας, αλλά και σχεδόν το σύνολο των μεγάλων δήμων στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αδυνατούν να βρουν σημείο συνεννόησης για συνεργασία.

Δύο μήνες πριν από τις καταστροφικές για την Κουμουνδούρου, εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δείξει ξεκάθαρα ότι στις αυτοδιοικητικές κάλπες του Οκτωβρίου, ο στόχος του ήταν να σχηματιστούν ψηφοδέλτια που δεν θα είχαν χαρακτήρα κομματικό, αλλά παραταξιακό. Με απλά λόγια, επένδυσε στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, τον ρόλο του «μεσάζοντα» με τη Χαριλάου Τρικούπη είχε αναλάβει ο Χρήστος Σπίρτζης, που είχε κάνει ήδη τις πρώτες παρασκηνιακές συζητήσεις. Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ, δεν εμφανίζονταν αρνητικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είχε, όμως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο «περίμενε», αναμένοντας το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Μετά το συντριπτικό χτύπημα που δέχτηκε η Κουμουνδούρου και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, όλα άλλαξαν και τα παραπάνω σχέδια φαίνεται πως «ναυάγησαν». Το ΠΑΣΟΚ, έκτοτε, ποντάρει στη ρευστοποίηση και την ακόμα μεγαλύτερη εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να γίνει εκείνο ο ισχυρός πόλος της προοδευτικής παράταξης ή πιο απλά, «χαλίφης στη θέση του χαλίφη», όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο πρώην αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάτι που, βέβαια, είναι απολύτως θεμιτό.

Για να το πετύχει αυτό, θα πρέπει οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ να «ροκανιστούν» ακόμα περισσότερο. Και, προφανώς, πρώτη στάση σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλει η Χαριλάου Τρικούπη, είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του φθινοπώρου. Εκεί θέλει να κατεβάσει «καθαρά» ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους, με σκοπό αυτά να προσπεράσουν τα αντίστοιχα της Κουμουνδούρου.

Όμως, η στάση αυτή του πάλαι ποτέ κραταιού κινήματος, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμα έναν εκλογικό θρίαμβο τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που όχι μόνο έρχεται με τον «αέρα» της σαρωτικής νίκης στις εθνικές εκλογές, αλλά θα βρει και απέναντι του πολυδιασπασμένη και ηττημένη, τη Δημοκρατική Παράραταξη.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα «ζαλισμένος» από τα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους δύο μήνες. Και αν στο εσωκομματικό πεδίο κυριάρχησε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και οι διαδικασίες διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, κύλησαν ομαλά, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο και στο αυτοδιοικητικό πεδίο.

Το ένα μετά το άλλο, στελέχη πρώτης γραμμής αρνούνται να βοηθήσουν έμπρακτα αναλαμβάνοντας μια αντικειμενικά δύσκολη αποστολή, το να ηγηθούν, δηλαδή, των ψηφοδελτίων του κόμματος στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους, δείχνοντας πως δεν διαθέτουν τον απαραίτητο «κομματικό πατριωτικό».

Λαμπρή εξαίρεση φαίνεται πως αποτελεί ο Κώστας Ζαχαριάδης, που εμφανίζεται έτοιμος να αποδεχθεί να δώσει την πιο δύσκολη μάχη, αυτή απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη, για τον δήμο Αθηναίων, σε περίπτωση που ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού, Νίκος Παππάς, επιλέξει να μην μπει στην «κούρσα» της πρωτεύουσας.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.