ΣΥΡΙΖΑ: Η δύσκολη εξίσωση των αυτοδιοικητικών εκλογών – Όλα τα ονόματα που συζητάει η Κουμουνδούρου

July 19, 2023


Σε γρίφο για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσεται η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ στο να σχηματίσει δυνατά ψηφοδέλτια στις περιφέρειες της χώρας και στους μεγάλους δήμους, με την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος να συζητάει σήμερα, στις 17.00, το μείζον αυτό, ζήτημα, υπό την ασφυκτική πίεση, μάλιστα, του χρόνου.Η Κουμουνδούρου σχεδίαζε την αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών εκλογών εδώ και μήνες. Είναι χαρακτηριστ…


Σε γρίφο για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσεται η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ στο να σχηματίσει δυνατά ψηφοδέλτια στις περιφέρειες της χώρας και στους μεγάλους δήμους, με την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος να συζητάει σήμερα, στις 17.00, το μείζον αυτό, ζήτημα, υπό την ασφυκτική πίεση, μάλιστα, του χρόνου.

Η Κουμουνδούρου σχεδίαζε την αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών εκλογών εδώ και μήνες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τον περασμένο Απρίλιο, ο Αλέξη Τσίπρας ανακοίνωσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής τις υποψηφιότητες του διεθνούς -πρώην εδώ και μερικές εβδομάδες- μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά, για τον δήμο Αθηναίων και του Γιώργου Γαβρίλη, για τον δήμο Πειραιά.

Η βασική στρατηγική ήταν η σύγκληση με το ΠΑΣΟΚ και η επιλογή προσώπων κοινής αποδοχής από τους δύο όμορους πολιτικούς χώρους. «Συνδυασμούς νίκης», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι συνεργάτες του πρώην αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκείνες τις ημέρες.

Έκτοτε, βέβαια, μεσολάβησαν πολλά. Η διπλή σαρωτική ήττα στις εθνικές εκλογές, η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και η καθ’ όλα θεμιτή προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να μετατραπεί σταδιακά, σε βάθος τετραετίας, ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του… ΣΥΡΙΖΑ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά στην Κουμουνδούρου, στις δυσκολίες ήρθε να προστεθεί και η παραίτηση του Χρήστου Σπίρτζη από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, δηλαδή του ανθρώπου που είχε οριστεί από τον Αλέξη Τσίπρα υπεύθυνος για τις επαφές με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην αυτοδιοίκηση, αλλά και για την κατάρτιση των προτάσεων που θα οδηγούσαν στην τελική επιλογή των προσώπων.

Οι σκέψεις στο τραπέζι

Με βάση τα παραπάνω, δεν μοιάζει καθόλου παράλογο το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται σήμερα, λίγες εβδομάδες πριν οριστικοποιηθούν και επίσημα τα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια, να βρει πρόσωπα πρόθυμα να ριχτούν σε αυτή τη μάχη.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που στον ορίζοντα δεν υπάρχει, πλέον, η πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αναγκαστικά θα μπει μόνος του στην κούρσα των περιφερειών και των δήμων της χώρας. Ο στόχος να μη «βαφτεί» ξανά «γαλάζια» ολόκληρη η χώρα, μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newsbomb.gr, στη «μητέρα των μαχών», η Κουμουνδούρου θα πορευτεί με το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο του πρώην δημάρχου Νίκαιας-Ρέντη, Γιώργου Ιωακειμίδη, ενώ στο τραπέζι είχε πέσει ακόμα και το όνομα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Στον δήμο Αθηναίων, οι επαφές με τον Νίκο Παππά, συνεχίζονται, παρά το γεγονός ότι ο νεαρός αθλητής έδειξε να έχει δεύτερες σκέψεις. Άλλωστε, η δυναμική που είχε αναπτύξει η υποψηφιότητα του, πριν καλά, καλά ανακοινωθεί, ήταν πολύ μεγάλη. Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει τις πιθανότητες να τον στηρίξει στην πρωτεύουσα. Πάντως, έχει ακουστεί και το όνομα του καθηγητή, Νίκου Φαραντούρη.

Για την Κρήτη, υπάρχουν τρεις προτάσεις. Η πρώτη, να στηριχτεί εκ νέου ο Σταύρος Αρναουτάκης, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεύτερη επιλογή, είναι ο πρώην βουλευτής και δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, ενώ η «Ομπρέλα» έχει ρίξει το όνομα του πρώην βουλευτή Ηρακλείου, Σωτήρη Δανέλλη.

Στα Ιόνια νησιά υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο Θοδωρής Γαλιατσάτος, στη Δυτική Μακεδονία η Γεωργία Ζεμπιλιάδου και κατά πάσα πιθανότητα στη Στερεά Ελλάδα, ο Απόστολος Γκλέτσος. Στην Κεντρική Μακεδονία, δεν το συζητάει καθόλου ο Άγγελος Τόλκας (που εντάχθηκε στο επιτελείο του Νίκου Παππά, για τις εσωκομματικές εκλογές) και στο τραπέζι βρίσκεται εκ νέου το όνομα του Γιάννη Αμανατίδη.

Για τον δήμο Θεσσαλονίκης σκέφτονται τον πρώην αντιδήμαρχο της πόλης, Σπύρο Πέγκα και τον πρώην στενό συνεργάτη του Βαγγέλη Βενιζέλου, Στέλιο Αγγελούδη. Αδιέξοδο υπάρχει στην Πελοπόννησο, μετά την άρνηση του λάκωνα, πρώην βουλευτή, Σταύρου Αραχωβίτη, με το όνομα του Χρήστου Στάικου από την Αρκαδία, να είναι ενεργό.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.