Έρχονται βλτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό

July 13, 2023


Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ώστε να υπάρξουν περισσότερες διαγραφές χρεών προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε ο όρος που ισχύει σήμερα για όλες τις ρυθμίσεις, ότι δηλαδή μετά τη ρύθμιση το ποσό που θα ανακτήσει ο πιστωτής (τράπεζα ή fund) δεν μπορεί να είναι μικρότερο της εμπορικής αξίας του α…


Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ώστε να υπάρξουν περισσότερες διαγραφές χρεών προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. 

Στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε ο όρος που ισχύει σήμερα για όλες τις ρυθμίσεις, ότι δηλαδή μετά τη ρύθμιση το ποσό που θα ανακτήσει ο πιστωτής (τράπεζα ή fund) δεν μπορεί να είναι μικρότερο της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Ο όρος αυτός έχει ενσωματωθεί στον μαθηματικό τύπο με βάση τον οποίο προκύπτει η ρύθμιση, αλλά σύμφωνα με την εμπειρία από τη λειτουργία του θεσμού, αποτελεί τροχοπέδη για την αποτελεσματικότερη προώθηση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού. Ετσι, ενώ υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 41% των ρυθμίσεων που έχουν και «κούρεμα» χρέους, ένα υψηλό ποσοστό των ρυθμίσεων δεν περιλαμβάνει διαγραφή οφειλών, αλλά μόνο διευκολύνσεις στην αποπληρωμή τους.

Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις ο όρος αυτός οδηγεί και σε αθέτηση των ρυθμίσεων που επιτυγχάνονται μέσω του εξωδικαστικού, αφού αρκετοί είναι οι οφειλέτες οι οποίοι θεωρώντας ότι μπορεί να επιτύχουν μεγαλύτερο «κούρεμα» μέσω μιας διμερούς συμφωνίας με την εταιρεία που διαχειρίζεται το δάνειό τους, δεν τηρούν τελικά τη ρύθμιση του εξωδικαστικού.

Η αυστηρή συσχέτιση του ύψους του «κουρέματος» με την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας εκτιμάται ότι αποθαρρύνει τους οφειλέτες και η αλλαγή στο όριο της αξίας του ακινήτου, βάσει της οποίας καθορίζεται και το ποσοστό διαγραφής, θα αποτελέσει ένα βήμα που θα καταστήσει φιλικότερη τη ρύθμιση. Το σκεπτικό είναι ότι ακόμη και οι πλειστηριασμοί έχουν ενσωματώσει τη δυνατότητα της μείωσης αρχικά στο 80% και σταδιακά έως και το 65% της τιμής πρώτης προσφοράς, εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον στην αρχική τιμή με βάση την οποία βγαίνει ένα ακίνητο στον πλειστηριασμό. Ετσι προτείνεται η επέκταση αυτής της δυνατότητας και μέσω του αλγορίθμου, αν όχι στο 65% κοντά στο 80% ή εναλλακτικά η σύγκλιση της εμπορικής αξίας, βάσει της οποίας θα γίνεται η ρύθμιση των οφειλών, με την αντικειμενική τιμή του ακινήτου, δηλαδή αυτή με την οποία υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ.

Στο πλαίσιο των βελτιώσεων που εξετάζονται και αναμένεται να οριστικοποιηθούν το προσεχές διάστημα, είναι και παρεμβάσεις στους όρους της ρύθμισης οφειλών, όπως π.χ. η δυνατότητα κάποιος οφειλέτης να αποπληρώσει ένα μέρος της οφειλής μέσω προκαταβολής επιτυγχάνοντας καλύτερη ρύθμιση, κάτι που μέχρι σήμερα δεν προβλέπεται από τον αλγόριθμο του εξωδικαστικού.

Τέλος, θα προχωρήσει σε αυστηροποίηση του πλαισίου που διέπει τις υποχρεώσεις ενημέρωσης των οφειλετών από τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (servicers). Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρόκειται για ένα πλέγμα υποχρεώσεων αντίστοιχο με αυτό που ισχύει για τις εισπρακτικές εταιρείες, το οποίο θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα προκειμένου να περιοριστούν τα παράπονα που συγκεντρώνει ο κλάδος των εταιρειών διαχείρισης, που έχει αναλάβει δάνεια ύψους 90,5 δισ. ευρώ.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.