Εκλογές 2023 – Για «κρυφή ατζέντα» της ΝΔ μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

June 11, 2023


Τις τελευταίες ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την εντολή στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, να ξεψαχνίσουν τόσο το προεκλογικό πρόγραμμα που παρουσίαζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολίτες και να το συγκρίνουν με ότι περιείχε το μεσοπρόθεσμο που απέστειλε στις ΒρυξέλλεςΤην άποψη πως η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει μια «κρυφή ατζέντα», σε περίπτωση που κερδίσει εκ νέου τις…


Τις τελευταίες ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την εντολή στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, να ξεψαχνίσουν τόσο το προεκλογικό πρόγραμμα που παρουσίαζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολίτες και να το συγκρίνουν με ότι περιείχε το μεσοπρόθεσμο που απέστειλε στις Βρυξέλλες

Την άποψη πως η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει μια «κρυφή ατζέντα», σε περίπτωση που κερδίσει εκ νέου τις εκλογές, εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς η Κουμουνδούρου υποστηρίζει πως τα όσα τάζει στους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, καθώς δεν περιγράφονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που απέστειλε, ως κυβέρνηση, στις Βρυξέλλες.

Πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, η Πειραιώς περιέφερε στα κανάλια ένα έγγραφο, το οποίο δήθεν ήταν η εκτίμηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο υποτίθεται ότι κοστολόγησε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στα 80 δισ. ευρώ, σε βάθος τετραετίας. Μάλιστα, ζητούσε να γίνει και νέα μελέτη από ανεξάρτητο φορέα, έτσι ώστε να κοστολογηθούν τα προγράμματα των δύο κομμάτων.

Για λόγο άγνωστο, κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, η Κουμουνδούρου δεν σήκωσε το «γάντι» που της «πέταξε» η Νέα Δημοκρατία. Κάτι που έκανε πριν από λίγες ημέρες, όταν ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε θετικά στην πρόσκληση-πρόκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά, όμως, από τη θετική απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η Πειραιώς υπαναχώρησε από την πρόταση της.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει λόγο να προχωρήσει στην κίνηση που η ίδια πρότεινε, καθώς όπως σημείωναν τα κορυφαία της στελέχη, το πρόγραμμα της είχε κατατεθεί προ διμήνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2023-2026.

Η -αργοπορημένη- κίνηση-ματ Τσίπρα

Τις τελευταίες ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την εντολή στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, να ξεψαχνίσουν τόσο το προεκλογικό πρόγραμμα που παρουσίαζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολίτες και να το συγκρίνουν με ό,τι περιείχε το μεσοπρόθεσμο που απέστειλε στις Βρυξέλλες.

Το αποτέλεσμα ήταν να βγει «λαβράκι» από αυτή την έρευνα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, εκεί που ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «5+1 ψέματα» της Νέας Δημοκρατίας.

Εκεί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «fake» τις εξαγγελίες της «γαλάζιας» παράταξης. Μαζί με τους Έφη Αχτσιόγλου, Αθηνά Λινού, Διονύση Τεμπονέρα, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αλέξη Χαρίτση, οι συνεργάτες του σημειώνουν ότι αποκάλυψε με ακριβή οικονομικά στοιχεία την κρυφή ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και το γεγονός πως 17 μέτρα κάθε άλλο παρά κοστολογημένα είναι.

Επιπλέον, η ίδια η Νέα Δημοκρατία, μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας, έχει παραδεχτεί ότι υπάρχει μηδαμινός δημοσιονομικός χώρος για να τις υλοποιήσει, που ανέρχεται σε μόλις 0,3% του ΑΕΠ, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με βάση το Μεσοπρόθεσμα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων όχι μόνο δεν θα αυξηθούν γενναία, αλλά σε πραγματικούς όρους θα μειωθούν κατά 730 εκατ. ευρώ – σωρευτικά.

Ψευδεπίγραφες, λένε, ότι είναι και οι δεσμεύσεις της ΝΔ για τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων. Παρά τις μεγαλοστομίες Μητσοτάκη περί αύξησης του μέσου μισθού τους κατά 25%, οι δεσμεύσεις ουσιαστικά θα οδηγήσουν σε πολύ χαμηλότερη πραγματική αύξηση, που θα ανέρχεται σε μόλις 1,3%.

Οι στόχοι Τσίπρα από τη συνέντευξη Τύπου

Η προγραμματική αντεπίθεση πέρασε του εκλογικού επιτελείου Τσίπρα, είχε τρεις στόχους.

  1. Την προβολή της τεκμηριωμένης προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.
  2. Την αποδόμηση της προεκλογικής ρητορείας της Νέας Δημοκρατίας και την αποκάλυψη της κρυφής ατζέντας Μητσοτάκη.
  3. Την ανάδειξη του διλήμματος των εκλογών. Από τη μια πλευρά η κρυφή ατζέντα Μητσοτάκη και από την άλλη το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν ότι είναι, πλέον, σαφές γιατί η ΝΔ εμφανίζεται απρόθυμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάθεση των προγραμμάτων των κομμάτων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και γιατί αρνείται το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο τα προγράμματά τους.

Εθνικές Εκλογές 2023

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.