Η ζωή και η διαδρομή του Θεόδωρου Πάγκαλου – Ξεχώρισε για τον αιχμηρό του λόγο

June 2, 2023


Το όνομα του Θεόδωρου Πάγκαλου συνδέθηκε με την Κρίση των Ιμίων και τη φράση «Μαζί τα φάγαμε». Σε ηλικία 84 ετών ο Θεόδωρος Πάγκαλος έφυγε από τη ζωή. Ο άλλοτε υπουργός και αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, διέγραψε μία πορεία περίπου 40 ετών στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 1981, ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Ανδρέα Παπανδρέου και χειρίστηκε …


Το όνομα του Θεόδωρου Πάγκαλου συνδέθηκε με την Κρίση των Ιμίων και τη φράση «Μαζί τα φάγαμε». 

Σε ηλικία 84 ετών ο Θεόδωρος Πάγκαλος έφυγε από τη ζωή. Ο άλλοτε υπουργός και αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, διέγραψε μία πορεία περίπου 40 ετών στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 1981, ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Ανδρέα Παπανδρέου και χειρίστηκε δύσκολα χαρτοφυλάκια και υποθέσεις που σημάδεψαν τη σταδιοδρομία του.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου 1938 στην Ελευσίνα. Ήταν εγγονός του ομώνυμου στρατηγού και δικτάτορα Θεόδωρου Δ. Πάγκαλου. Παρόλα αυτά, η πολιτική του δράση ξεκίνησε από τον χώρο της Αριστεράς καθώς σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον φοιτητικό συνδικαλισμό, συμμετέχοντας σε διάφορες φοιτητικές ομάδες. Υπήρξε μέλος της ομάδας που προχώρησε στην αναγραφή του συνθήματος «1 1 4» σε τοίχους δημοσίων κτιρίων (που εν συνεχεία καθιερώθηκε ως κυρίαρχο στις φοιτητικές διαδηλώσεις της δεκαετίας του 1960).

Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων «Γρηγόρης Λαμπράκης», που μετονομάστηκε σε Νεολαία «Γρηγόρης Λαμπράκης», καθώς και της αριστερής οργάνωσης «Δημοκρατική Αντίσταση Σπουδαστών».

Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο Γυμνάσιο Αθηνών. Σπούδασε Νομική και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης ανακηρύσσεται το 1973 διδάκτορας των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Παρισιού 1 (Πάνθεον-Σορβόννη).

Από το 1969 έως το 1978 εργάστηκε ως ερευνητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και κατόπιν ορίστηκε Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και το 1968 το δικτατορικό καθεστώς του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια, την οποία επανέκτησε μετά τη Μεταπολίτευση.

Πολιτική σταδιοδρομία

Το 1978 έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος στην Ελευσίνα και κατετάγη τρίτος. Επίσης σε νεαρή ηλικία είχε δραστηριοποιηθεί και στο ΚΚΕ. Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης υπήρξε ηγετικό στέλεχος της ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Εξελέγη Βουλευτής Αττικής για πρώτη φορά το 1981 με το ΠΑΣΟΚ και έκτοτε εξελέγη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έθεσε υποψηφιότητα.

PHOTO GALLERY

Όταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος ενημερώθηκε σε ζωντανή εκπομπή σχετικά με σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα Ίμια

Την περίοδο της κρίσης των Ιμίων, ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. Τη συνέντευξη διέκοψε ένα τηλεφωνήμα από το γραφείο του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. «Με ειδοποιούν ότι τηλεφώνησαν τώρα από το γραφείο του πρωθυπουργού και ζητούν μία παρά τέταρτο να είστε εκεί διότι θα έχει σύσκεψη με εσάς, τον κ. Αρσένη και άλλα κυβερνητικά στελέχη» είπε ο παρουσιαστής της εκπομπής Νίκος Χατζηνικολάου σε ζωντανή μετάδοση, απευθυνόμενος στον Θεόδωρο Πάγκαλο, τότε υπουργό Εξωτερικών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.