«Χθες στην τάξη της κόρης μου έφτασε το πρώτο παιδί από την Ουκρανία»

March 29, 2022


Περισσότερο από 3,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκατελείψει μέχρι στιγμής τη χώρα τους, αναζητώντας μια ασφαλέστερη πατρίδα, τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος. Ένα τεράστιο ποσοστό από αυτούς ε…


Περισσότερο από 3,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκατελείψει μέχρι στιγμής τη χώρα τους, αναζητώντας μια ασφαλέστερη πατρίδα, τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος. Ένα τεράστιο ποσοστό από αυτούς είναι τα παιδιά, τα οποία συχνά ταξιδεύουν χωρίς τους γονείς τους. Tα περισσότερα, τουλάχιστον, συνοδεύονται από τη μητέρα τους. Και οι χώρες στις οποίες καταφεύγουν είναι κατά τα 2/3 η Πολωνία, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός Ουκρανών προσφύγων σε Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία.

Τα παιδιά αυτά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση. Είναι υποχρέωση κάθε κράτους να το φροντίσει αυτό. Έτσι, από την πρώτη κιόλας στιγμή που τα μικρά Ουκρανάκια βρεθούν με μία στέγη πάνω από το κεφάλι τους, η Ευρώπη ανοίγει τα σχολεία της για να τα υποδεχθεί και να τα βοηθήσει να αποκτήσουν μια νέα “κανονικότητα”.

“ΔΩΣΤΕ ΕΝΑ CREDIT ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ”

Η χώρα μας έχει υποδεχθεί μέχρι στιγμής περισσότερους από 10.000 πρόσφυγες. Η υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως βρέθηκε πριν από μερικές ημέρες σε ένα από τα σχολεία όπου ήδη φοιτούν Ουκρανοί πρόσφυγες. Όπως η ίδια δήλωσε: «Πάνω από 1.000 ανήλικοι έχουν φτάσει στη χώρα μας και έχουν αρχίσει να εγγράφονται στα σχολεία μας. Η Ελλάδα έχει ανοίξει την αγκαλιά τους στους Ουκρανούς πρόσφυγες».

Και πράγματι, η υποδοχή είναι συγκινητική. Ο νομικός κ. Βασίλης Χρονόπουλος περιγράφει σε ανάρτησή του:

“Χτες στην τάξη της κόρης μου έφτασε το πρώτο παιδί από την Ουκρανία. Τα παιδιά το είχαν μάθει από την προηγούμενη και πρόλαβαν να ζωγραφίσουν μια αντιπολεμική ζωγραφιά για την είσοδο του σχολείου.

Μόλις ήρθε το παιδί, όλοι οι συμμαθητές του, του έκαναν από ένα δωράκι. Από ό,τι είχαν μαζί τους. Στενοχωρήθηκαν που τελικά πήγε στο άλλο τμήμα αλλά στο διάλειμμα έπαιξαν όλα μαζί.

Μην σκεφτείτε την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία. «Μεταναστόπουλα» και «προσφυγόπουλα» είναι τα περισσότερα παιδιά. Σκεφτείτε σαν παιδιά, δώστε ένα credit στους εκπαιδευτικούς που κάνουν καλή δουλειά και κάντε το όπως τα παιδιά.”

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Πηγή φωτο: ΑP Photo/Marcus Shreiber

Θερμή είναι η υποδοχή των μικρών Ουκρανών μαθητών σε όλη την Ευρώπη. Το AP News αναφέρθηκε πριν από μερικές ώρες στα 40 παιδιά που ξεκίνησαν πρόσφατα μαθήματα σε σχολείο του Βερολίνου (φωτο πάνω). Τα παιδιά αυτά παρακολουθούν ένα ειδικό προπαρασκευαστικό τμήμα, το οποίο θα τα βοηθήσει να ενσωματωθούν σταδιακά στο κανονικό εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας. Μια Ουκρανή μητέρα που μίλησε στο Πρακτορείο είπε, “με συγκινεί η αλληλεγγύη που υπάρχει εδώ. Κάθε μέρα ελπίζω να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στη χώρας μας, αλλά αυτή τη στιγμή είναι πολύ επικίνδυνο. Είναι, λοιπόν, υπέροχο που ωστόσο ο γιος μου μπορεί να πάει σχολείο στη Γερμανία.”

Και η Ιταλία, όμως, έχει υποδεχθεί Ουκρανούς μαθητές με μεγάλη θέρμη. Τον γύρο του κόσμου κάνει εδώ και μία εβδομάδα βίντεο του Reuters, στο οποίο βλέπουμε όλους τους μαθητές του σχολείου Somma Vesuviana, στη Νάπολη, να έχει συγκεντρωθεί στην είσοδο και να χειροκροτούν τους νέους συμμαθητές τους. Είχαν κρεμάσει παντού Ουκρανικές σημαίες, τραγούδησαν και είχαν ετοιμάσει όμορφες ζωγραφιές για τα προσφυγόπουλα που παρακολουθούσαν άναυδα. Ακόμα, στα νέα παιδάκια δόθηκαν χρυσόψαρα για να “αναπληρώσουν” τα κατοικίδια που αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω. Μικρές αλλά τόσο σημαντικές χειρονομίες που κάνουν ένα παιδί να νιώσει σαν στο σπίτι του.

Δείτε το βίντεο εδώ:

 

Πηγή : infokids.gr

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του diaforetiko.gr στο Google News

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.