Μισθούς 70% πάνω από τις συλλογικές συμβάσεις δίνει η Μέλισσα

November 19, 2017Βραβεύεται τα τελευταία χρόνια ως η εταιρεία με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Ο λόγος για την Μέλισσα Κίκιζας, από τις πλέον κερδοφόρες βιομηχανίες στην Ελλάδα, όπου οι εργαζόμενοι τη…


Βραβεύεται τα τελευταία χρόνια ως η εταιρεία με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Ο λόγος για την Μέλισσα Κίκιζας, από τις πλέον κερδοφόρες βιομηχανίες στην Ελλάδα, όπου οι εργαζόμενοι της αμείβονται με ελάχιστο μισθό κατά 70% μεγαλύτερο από αυτόν που ορίζουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση εταιρικής υπευθυνότητας της εταιρείας, απασχολεί 216 εργαζόμενους εκ των οποίων το 99% είναι με συμβάσεις αορίστου χρόνου και μόνο το 1% με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Το 2016 η Μέλισσα Κίκιζας κατέβαλλε σε όλους του εργαζόμενους τουλάχιστον 50% του μηνιαίου μισθού   ως ετήσιο bonus για την επιτυχημένη πορεία της εταιρίας.

Παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, η εταιρία προχωρά κάθε χρόνο σε αυξήσεις μισθών. Μετά την παρέλευση του πρώτου διμήνου εργασίας, παρέχει σε κάθε εργαζόμενο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης σε μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες.

Κάθε εργαζόμενος, εάν το επιθυμεί, μπορεί να εντάξει και την οικογένειά του στον ίδιο ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα, με μικρό αντίτιμο.

Επιπλέον, παρέχει έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις και άδειες άνευ αποδοχών για μεγάλα χρονικά διαστήματα    σε εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν σοβαρό οικογενειακό ή οικονομικό πρόβλημα ή πρόβλημα υγείας.

Άδειες μετ’ αποδοχών σε εργαζόμενους που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους (π.χ. εξετάσεις).

Χαμηλότοκα δάνεια με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, εφόσον συντρέχει ανάγκη. Την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα προσφέρονται σε όλους τους εργαζομένους πλούσιες εορταστικές συνθέσεις με δημοφιλή προϊόντα της εταιρίας, συνοδευόμενα από γλυκίσματα, εποχιακά τρόφιμα, ποτά και άλλα δώρα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Η Μέλισσα Κίκιζας γεννήθηκε το 1947 από το όραμα του Αλέξανδρου Κίκιζα να δημιουργήσει μια βιομηχανία τροφίμων, η οποία να αναδεικνύει τις πρώτες ύλες του τόπου μας μετατρέποντάς τις σε προϊόντα υψηλής ποιότητας. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, τα ηνία της επιχείρησης ανέλαβε η σύζυγος του ιδρυτή Κωνσταντίνα και από το 1975 ο γιος του, Γεώργιος Κίκιζας. Σήμερα, 7 δεκαετίες αργότερα, η τρίτη γενιά της οικογένειας ηγείται μιας από τις σημαντικότερες εταιρίες τροφίμων στην Ελλάδα. Η παραγωγή ζυμαρικών και σιμιγδαλιού αποτελεί τη βασική της δραστηριότητα.

Απορροφά ετησίως 100.000 τόνους από τα άριστης ποιότητας τοπικά σιτάρια. Το καθετοποιημένο συγκρότημα μύλου και μακαρονοποιείου στη Λάρισα, παράγει ετησίως περισσότερους από 52.000 τόνους ζυμαρικών, καθιστώντας τη βιομηχανία  τη μεγαλύτερη του κλάδου στα Βαλκάνια. Η εταιρία εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 35 χώρες παγκοσμίως, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 20% του τζίρου της. Η παρουσία της στην ευρωπαϊκή αγορά ισχυροποιείται με την ίδρυση της θυγατρικής εταιρίας Atlanta S.A. μέσω της οποίας εξάγουμε σειρά ελληνικών προϊόντων στην πολωνική αγορά, όπως για παράδειγμα ζυμαρικά, τοματικά, ελαιόλαδο, ελιές και χαλβά.

Σήμερα το μερίδιο αγοράς της ξεπερνά το 35% της εγχώριας αγοράς ζυμαρικών, ποσοστό που την καθιστά τον μεγαλύτερο παραγωγό στη χώρα.

Έχει αναλάβει την τροφοδοσία ξενοδοχείων, εστιατορίων, ακτοπλοϊκών εταιριών, αεροπορικού catering, εταιριών οργάνωσης δεξιώσεων, νοσοκομείων, ιδρυμάτων, βιομηχανικού catering, σωφρονιστικών καταστημάτων αλλά και του ελληνικού Στρατού. Τέλος, η εταιρία έχει αναπτύξει μια σημαντική εμπορική δραστηριότητα, διαθέτοντας την αποκλειστική αντιπροσωπεία στην Ελλάδα δύο κορυφαίων πολυεθνικών εταιριών, της Heinz και της Del Monte.

Εξαγωγική δραστηριότητα

Ήδη από τη δεκαετία του 1980 η Μέλισσα Κίκιζας στράφηκε στις αγορές του εξωτερικού. Μάλιστα επένδυσε στην αγορά της Πολωνίας εξαγοράζοντας την τοπική εμπορική εταιρία «ΑΤΛΑΝΤΑ». Η εταιρία Ατλάντα ιδρύθηκε το 1992 με έδρα τη Βαρσοβία και απασχολεί σήμερα 45 άτομα, καλύπτοντας γεωγραφικά όλη την Πολωνία.

Η εταιρία διαθέτει οργανωμένο τμήμα πωλήσεων, marketing και logistics και επισκέπτεται περισσότερα από 4.000 σημεία πώλησης, έχοντας κατακτήσει τη δεύτερη θέση στην αγορά των ζυμαρικών. Στην Πολωνία εξάγουμε επίσης τοματικά προϊόντα, ελληνικό ελαιόλαδο και ελιές, ενισχύοντας έτσι τις ελληνικές εξαγωγές.

Το 2016 ήταν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά για τον Όμιλο, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 60,1εκατ, παρουσιάζοντας οριακή μείωση 2,9% σε σχέση με το 2015, αλλά  τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 8,7εκατ. αντιπροσωπεύοντας αύξηση 38,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Αντιστοίχως, τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν από 3,1εκατ. το 2015 σε 5,5εκατ. το 2016. Η βελτίωση των μεγεθών οφείλεται στην επιτυχημένη προώθηση νέων προϊόντων, τις χαμηλότερες τιμές πρώτων υλών και το καλύτερο μείγμα πωλήσεων.

Η υγιής εικόνα του Ομίλου ενισχύεται επίσης από το γεγονός ότι ο συνολικός καθαρός δανεισμός περιορίστηκε σε μόλις 2 εκατ. ευρώ. Η Μέλισσα Κίκιζας συνέχισε να συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία, καταβάλλοντας το 2016 στο Ελληνικό Δημόσιο 6,1εκατ. σε φόρους, εισφορές και τέλη.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.