Σeξ στην τρίτη ηλικία: Πόσο ευεργετικό είναι;

October 31, 2018Οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι με δραστήρια σeξουαλική ζωή μπορεί να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι.Περισσότεροι από 6.800 εθελον…


Διαβάστε περισσότερα...

Οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι με δραστήρια σeξουαλική ζωή μπορεί να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι.

Μελέτη σε χιλιάδες εθελοντές έδειξε πως όσοι κάνουν συστηματικά σeξ έχουν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης και αναγνώρισης μοτίβων, που αποτελούν ένδειξη της υγείας του εγκεφάλου τους.

Περισσότεροι από 6.800 εθελοντές, ηλικίας 50 έως 89 ετών, συμμετείχαν στη μελέτη, συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους και συμμετέχοντας σε τεστ νοητικών δεξιοτήτων.

Ένα από αυτά τα τεστ απαιτούσε να ακούσουν 10 λέξεις και να τις θυμηθούν αμέσως μετά, καθώς και πέντε λεπτά αργότερα.

Ένα άλλο ζητούσε να συμπληρώνουν τους αριθμούς που έλειπαν από διάφορες σειρές.

Οι άνδρες που δήλωσαν πως είναι σeξουαλικώς ενεργοί είχαν κατά 23% καλύτερες επιδόσεις στο τεστ των λέξεων και κατά 3% στα παζλ των αριθμών, ενώ οι σeξουαλικώς ενεργές γυναίκες πέτυχαν επιδόσεις βελτιωμένες κατά 14% και κατά 2% αντιστοίχως.

Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές ακόμα και όταν ελήφθησαν υπ’ όψιν άλλοι πιθανοί συμβάλλοντες παράγοντες, όπως η ηλικία, η οικονομική κατάσταση και η φυσική δραστηριότητα, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Age and Aging».

Πώς μπορεί όμως η ερωτiκή ζωή να επηρεάζει τις νοητικές λειτουργίες; Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το κλειδί είναι η αυξημένη παραγωγή ορισμένων ορμονών, όπως η ντοπαμίνη και η οξυτοκίνη, στη διάρκεια του σeξ, οι οποίες σχετίζονται με αισθήματα επιβράβευσης και ευνοούν την μάθηση και τη μνήμη.

 reader.gr

 


Το διαβάσαμε εδώΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.