«Καμπανάκι» του Ευρωκοινοβουλίου στην Τουρκία: «Αλλάξτε την πορεία σας για να ενταχθείτε στην Ένωση»

September 19, 2023


Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τις ενέργειες στην Πύλα της Κύπρου και κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της, αναφορικά με τις μειονότητες, όπως στην Ίμβρο και την Τένεδο.Οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν την Τουρκία ότι αν επιθυμεί να συνεχίσει τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να αλλάξει δραστικά την πορεία της. Στην ετήσια έκθεση, το Κοινοβούλιο προέτρεψε την …


Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τις ενέργειες στην Πύλα της Κύπρου και κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της, αναφορικά με τις μειονότητες, όπως στην Ίμβρο και την Τένεδο.

Οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν την Τουρκία ότι αν επιθυμεί να συνεχίσει τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να αλλάξει δραστικά την πορεία της. Στην ετήσια έκθεση, το Κοινοβούλιο προέτρεψε την Άγκυρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρουν ένα «παράλληλο και ρεαλιστικό πλαίσιο για τις σχέσεις τους», καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά σταματήσει από το 2018, λόγω της επιδείνωσης του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας στη χώρα.

Οι βουλευτές καταδίκασαν τις ενέργειες στην Πύλα της «Νεκρής Ζώνης» της Κύπρου (όπου το πρωί της 18ης Αυγούστου, σημειώθηκε επεισόδιο, με επιθέσεις εναντίον ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών, από Τουρκοκυπρίους που μετέβησαν στην περιοχή από τα κατεχόμενα, για την εκτέλεση εργασιών. Παράλληλα, κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της, σχετικά με τις μειονότητες, όπως στην Ίμβρο και την Τένεδο.

Αναφορά έγινε στην έκθεση και στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά και την ανάγκη σεβασμού και αναγνώρισης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«(Η διαδικασία ένταξης) δεν θα συμβεί ως αποτέλεσμα γεωπολιτικών διαπραγματεύσεων, αλλά όταν οι τουρκικές αρχές δείξουν πραγματικό ενδιαφέρον να σταματήσουν τη συνεχή οπισθοδρόμηση των θεμελιωδών ελευθεριών και του Κράτους Δικαίου», επεσήμανε ο εισηγητής Νάτσο Σάντσες Αμόρ του κόμματος «Σοσιαλιστές» της Ισπανίας.

Τέλος, το Κοινοβούλιο ζήτησε από την Άγκυρα να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ χωρίς καμία σύνδεση με την ενταξιακή της πορεία. Πάντως, χαιρέτισε την ψήφο της Τουρκίας υπέρ της καταδίκης του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τις προσπάθειες της γείτονος στη φιλοξενία των προσφύγων και κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει τη χρηματοδότηση για τη στήριξη των προσφύγων και των προσπαθειών ανοικοδόμησης, μετά τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.