«Σπίτι μου»: Συνολικά 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη 10.000 νέων

July 13, 2023


Ρύθμιση που θα προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη άλλων 5.000 νέων προκειμένου να αποκτήσουν το δικό τους διαμέρισμα μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» θα φέρει στη Βουλή η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Συνολικά 1 δισ. ευρώ θα έχουν διατεθεί για τη στήριξη 10.000 νέων.Πάνω από 4.500 φάκελοι για φθηνά στεγαστικά δάνεια του προγράμματος που έχουν πάρει πράσι…


Ρύθμιση που θα προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη άλλων 5.000 νέων προκειμένου να αποκτήσουν το δικό τους διαμέρισμα μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» θα φέρει στη Βουλή η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Συνολικά 1 δισ. ευρώ θα έχουν διατεθεί για τη στήριξη 10.000 νέων.

Πάνω από 4.500 φάκελοι για φθηνά στεγαστικά δάνεια του προγράμματος που έχουν πάρει πράσινο φως από τις τράπεζες βρίσκονται στη διαδικασία νομικού ελέγχου.

Οι συνολικές αιτήσεις που υποβλήθηκαν ανήλθαν σε 40.000 και πλέον το κονδύλι των 500 εκατ. που χρηματοδότησε την πρώτη φάση του προγράμματος έχει εξαντληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών μπορούν να αποκτήσουν κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.

Προϋπόθεση για τη λήψη του δανείου θα είναι οι νέοι να έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ και το ανώτατο όριο να διαμορφώνεται στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για το ζευγάρι με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί (κριτήρια επιδόματος θέρμανσης).

Οι δανειολήπτες θα πρέπει επίσης να μη διαθέτουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Το τελικό επιτόκιο είναι euribor (τριμήνου) +1%, ενώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς και όσα ζευγάρια αποκτήσουν 3+ παιδιά κατά τη διάρκεια αποπληρωμής, το δάνειο θα μετατρέπεται σε άτοκο.

Στη βάση του προγράμματος, υπάρχουν τα άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια πρώτης κατοικίας, με επιδότηση από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για νέους με χαμηλά εισοδήματα, που θα δοθούν για την αγορά υφιστάμενων κατοικιών, αξίας έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και με παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών.

Σημειώνεται ακόμη ότι δεν απαιτείται εγγυητής για την έγκριση του δανείου, η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να υπογραφεί σε διάστημα οκτώ μηνών από την προέγκριση του δανείου.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.