Τα μηνύματα της Αχτσιόγλου και η πλατιά συστράτευση γύρω από την υποψηφιότητα της

July 13, 2023


Μηνύματα εντός, αλλά και εκτός Κουμουνδούρου έστειλε, χθες, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υποψηφιότητα της, η Έφη Αχτσιόγλου, δείχνοντας πως στόχος της είναι να εκπροσωπήσει τον όλο ΣΥΡΙΖΑ και να «ανοίξει» το κόμμα στην κοινωνία και όχι να το περιχαρακώσει, όπως πολύ «φίλοι» και αντίπαλοι είχαν προδικάσει ότι θα κάνει.Την ίδια στιγμή, γύρω από το πρόσωπο της συσπειρώνονται στελέχη από τα «α…


Μηνύματα εντός, αλλά και εκτός Κουμουνδούρου έστειλε, χθες, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υποψηφιότητα της, η Έφη Αχτσιόγλου, δείχνοντας πως στόχος της είναι να εκπροσωπήσει τον όλο ΣΥΡΙΖΑ και να «ανοίξει» το κόμμα στην κοινωνία και όχι να το περιχαρακώσει, όπως πολύ «φίλοι» και αντίπαλοι είχαν προδικάσει ότι θα κάνει.

Την ίδια στιγμή, γύρω από το πρόσωπο της συσπειρώνονται στελέχη από τα «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι και τις παρυφές της Σοσιαλδημοκρατίας. Μπορεί δίπλα της στο Ωδείο Αθηνών να μην είχε στελέχη προβεβλημένα, όμως είναι σαφές ότι τη στηρίζουν προσωπικότητες από το όλο κόμμα.

Από την «Ομπρέλα», οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Δημήτρης Παπαδημούλης, αλλά και ολόκληρη η «Νέα Φρουρά», και οι Νάσος Ηλιόπουλο και Αλέξης Χαρίτσης – με δημόσια, μάλιστα, τοποθέτηση οι δύο τελευταίοι. Από τους πρώην «προεδρικούς», οι Κώστας Ζαχαριάδης, Όλγα Γεροβασίλη και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά και ιστορικότατα στελέχη όπως Ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Γιάννης Δραγασάκης.

Κοντά της αναμένεται να βρεθούν ο Νίκος Μπίστης και σχεδόν σύσσωμη η πρώην ΔΗΜΑΡ, φυσικά πάρα πολλοί πασοκογενείς, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και η Λούκα Κατσέλη, αλλά και οι φεμινίστριες του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πέντε μηνύματα της Αχτσιόγλου

Με τη χθεσινή δήλωσή της, άνοιξε τον «χορό» των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Η μέχρι τώρα διαδικασία για την ανανέωση της ηγεσίας του κόμματος μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, έχει διαψεύσει πανηγυρικά τους «καλοθελητές» που προέβλεπαν διαλυτικά φαινόμενα.

Πέρα από αυτή καθαυτή την αναγγελία της ενωτικής υποψηφιότητάς της, η Έφη Αχτσιόγλου έστειλε 5 βασικά πολιτικά μηνύματα με τη δήλωσή της:

1. Εξωστρέφεια: Η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου «αφορά την Ελλάδα, αφορά την κοινωνία». Η εκλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κλειστό εσωκομματικό παίγνιο μηχανισμών και τάσεων, αλλά μια ανοιχτή κοινωνική διαδικασία για το μέλλον της χώρας. Είναι μια διαδικασία στην οποία τον αποφασιστικό λόγο έχουν οι ίδιοι οι πολίτες.

2. Συνέχεια: Η μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα είναι η ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης από την Αριστερά, καθώς και η διεύρυνση ως διαδικασία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε μαζικό λαϊκό κόμμα που απευθύνεται και εκφράζει τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες. Η Έφη Αχτσιόγλου θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο.

3. Ενότητα: Η Έφη Αχτσιόγλου εκπροσωπεί τη νέα «ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να υποτιμάται ο πλούτος των επιμέρους καταβολών, πολιτικών παραδόσεων και ευαισθησιών όλων των μελών και στελεχών του, είναι η ώρα να κάνει το επόμενο βήμα στην κατεύθυνση μιας νέας σύνθεσης. Θέλει να ξεκινήσει μια νέα πολιτική παράδοση, την «παράδοση ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία».

4. Το δίκιο των πολλών: Η Έφη Αχτσιόγλου θέλει έναν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ένας σύγχρονος λαϊκός ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απορρίψει το ψευτοδίλημμα αν θα πάει προς το κέντρο ή προς τα αριστερά, για να δώσει συγκεκριμένες πολιτικές λύσεις που θα υπηρετούν το δίκιο των πολλών. Για να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

5. Δημιουργική αντιπολίτευση: Τώρα για προοπτική αποτελεσματικής κυβέρνησης αύριο. Ο τρόπος που ένα κόμμα εξουσίας κάνει αντιπολίτευση με μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα, συστηματικότητα και συλλογική δουλειά προοιωνίζεται τον τρόπο που θα κυβερνήσει. Μια δημιουργική προγραμματική αντιπολίτευση ανοίγει το δρόμο για μια αποτελεσματική φιλολαϊκή διακυβέρνηση. Αυτήν την αντιπολίτευση υπερασπίζεται η Έφη Αχτσιόγλου, αυτήν την κυβέρνηση επιδιώκει.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.