Εκλογές 2023: Τι θα πει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν

June 22, 2023


Στο δρόμο για τις κάλπες ο πρόεδρος της ΝΔ ξεδιπλώνει και την στρατηγική που θα ακολουθήσει έναντι του Ταγίπ Ερντογάν αν στις 26 του μήνα είναι πρωθυπουργόςΣτις πρόσφατες συνεντεύξεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκη φροντίζει να έχει ψηλά στην ατζέντα τα εθνικά ζητήματα αλλά και τις ελληνοτουρκικές διενέξεις, με δεδομένο και το γεγονός ότι Μητσοτάκης και Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν – εκτός απροόπτ…


Στο δρόμο για τις κάλπες ο πρόεδρος της ΝΔ ξεδιπλώνει και την στρατηγική που θα ακολουθήσει έναντι του Ταγίπ Ερντογάν αν στις 26 του μήνα είναι πρωθυπουργός

Στις πρόσφατες συνεντεύξεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκη φροντίζει να έχει ψηλά στην ατζέντα τα εθνικά ζητήματα αλλά και τις ελληνοτουρκικές διενέξεις, με δεδομένο και το γεγονός ότι Μητσοτάκης και Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν – εκτός απροόπτου – το προσεχές διάστημα. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο ο αρχηγός της ΝΔ φρόντισε από την χθεσινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συζητήσει θέματα εκτός ατζέντας: «Ο τουρκικός αναθεωρητισμός δημιουργεί μεγάλα ζητήματα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «αν ο κ. Ερντογάν επιμείνει στην ρητορική του, δεν έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε, είναι εκτός ατζέντας».

Στο πλαίσιο συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, είπε: «Εάν η Τουρκία θέλει να έλθει πιο κοντά στην Ευρώπη και να κάνει άνοιγμα προς τη Δύση, αυτό το άνοιγμα περνά μέσα από την επαναφορά του Ελληνοτουρκικού διαλόγου στη μία και μόνη διαφορά, ήτοι την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

«Το τουρκικό προξενείο ξέφυγε»

Εν όψει πιθανής συνάντησης του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στα μέσα Ιουλίου, επανέλαβε πως η μία και μόνη διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να επιλυθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου και ξεκαθάρισε πως, εάν ο κ. Ερντογάν επιμείνει σε μία ρητορική που θίγει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, «δεν έχουμε πολλά να συζητήσουμε, θέματα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης είναι εκτός ατζέντας».

Διευκρίνισε, πάντως, ότι «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε καθεστώς μόνιμης κλιμάκωσης και στα όρια ενός θερμού επεισοδίου, όπως έγινε το 2020». Ερωτηθείς, μάλιστα, για το ενδεχόμενο της συνεκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέκλεισε κατηγορηματικά μία τέτοια προοπτική. Στην ερώτηση περί του ενδεχομένου μετά τις εκλογές να υπάρξει συζήτηση για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία απάντησε ξεκάθαρα: Η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τίποτα άλλο. Παρά ταύτα, η επίλυση αυτής της διαφοράς, δηλαδή η σαφής οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, πιστεύω ότι θα ήταν τελικά προς όφελος και των δύο χωρών, ώστε να λήξει πια αυτή η εκκρεμότητα με έναν τρόπο που προφανώς θα είναι αποτέλεσμα κάποιας συμφωνίας ή της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου, εφόσον συμφωνήσουμε και οι δύο ότι πρέπει να πάμε στη Χάγη».

Για Θράκη

Ειδικότερα για το ζήτημα που έχει προκύψει με τους δύο μειονοτικούς υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη και Ξάνθη, διεμήνυσε ότι η «Τουρκία οφείλει να επαναξιολογήσει το πως κινείται στη Θράκη» και επιβεβαίωσε πως θα συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα «ανοιχτά με τον Ερντογάν».

«Δεν θα δεχθώ παρεμβάσεις της Τουρκίας»

«Αυτή τη φορά το τουρκικό προξενείο ξέφυγε, δεν είναι κάτι, που θα ανεχθώ πλέον» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης καταγγέλλοντας το τουρκικό προξενείο για ξεδιάντροπες παρεμβάσεις. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης ο λόγος για τον οποίο επέμεινε σε αυτό το θέμα δεν ήταν τόσο για να στείλει ένα μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ήταν για να στείλω ένα μήνυμα στην Τουρκία, ότι παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας για ένα ζήτημα το οποίο αφορά αμιγώς την ελληνική έννομη τάξη, δεν πρόκειται να δεχθώ».

Επανέλαβε ότι η στήριξη του τουρκικού προξενείου κατευθύνθηκε αποκλειστικά και μόνο στους δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και επαναβεβαίωσε πως ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσει η μειονότητα ο ίδιος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας για τη μειονότητα.

Αναφορικά με την αντιπαράθεση για το πολύνεκρο ναυάγιο, συνέστησε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να είναι πιο προσεκτικοί, όταν επιρρίπτουν ευθύνες στο Λιμενικό Σώμα, εκτιμώντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών επικροτεί την επιλογή της κυβέρνησης να ακολουθήσει μία δίκαιη, πλην όμως αυστηρή μεταναστευτική πολιτική.

Διαβάστε επίσης

Εκλογές 2023 – Αλέξης Τσίπρας: Μήνυμα για τη σφαγή του Διστόμου

Αλέξης Τσίπρας: Επενδύουμε στη δημόσια Παιδεία για το μέλλον

Τσίπρας για Μαρκόπουλο: Βαθιά συνδεδεμένος με τη Δημοκρατία

Εθνικές Εκλογές 2023

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.