Εκλογές 2023: Το στοίχημα των 100 πρώτων ημερών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

June 22, 2023


Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα η ΝΔ σχεδιάζει τις πρώτες ημέρες της «νέας» διακυβέρνησης δίνοντας έμφαση στις βασικές προτεραιότητες που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσαΤαυτόχρονα με την σκληρή προεκλογική περίοδο οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη ετοιμάζουν – μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας – με πυρετώδεις ρυθμούς τους τρεις πρώτους μήνες της… νέας διακυβέρνησης, ώστε να μην υπάρξει κε…


Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα η ΝΔ σχεδιάζει τις πρώτες ημέρες της «νέας» διακυβέρνησης δίνοντας έμφαση στις βασικές προτεραιότητες που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα

Ταυτόχρονα με την σκληρή προεκλογική περίοδο οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη ετοιμάζουν – μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας – με πυρετώδεις ρυθμούς τους τρεις πρώτους μήνες της… νέας διακυβέρνησης, ώστε να μην υπάρξει κενό κυβερνησιμότητας.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι «γαλάζιες» προτεραιότητες δίνουν έμφαση στις αυξήσεις στους μισθούς, στη μείωση των ανισοτήτων και στην περαιτέρω αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Με την αναμόρφωση του ΕΣΥ να έχει χαρακτηριστεί ως το μεγάλο στοίχημα της επόμενης τετραετίας και το 8% των συνολικών πόρων από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθύνονται στην υγεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει σαφείς κατευθύνσεις στα επιτελικά του στελέχη για το πώς θα πρέπει να τρέξουν οι αποκαλούμενες 100 πρώτες μέρες της επόμενης κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η λαϊκή ετυμηγορία θα αποτυπωθεί με ισχυρή αυτοδυναμία.

Ποια θα είναι τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης;

Τα πρώτα νομοσχέδια μίας νέας «γαλάζιας» κυβέρνησης στόχος είναι να ψηφιστούν μέσα στον Ιούλιο και η αρχή θα γίνει από την επικαιροποίηση – αναβάθμιση του λεγόμενου επιτελικού κράτους. Οι ρυθμίσεις που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή θα αφορούν στην οργάνωση της κεντρικής διοίκησης, την κατανομή αρμοδιοτήτων και την λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου. Επίσης στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα υπάρξουν μετακινήσεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων.

Ειδικότερα προβλέπεται το «σπάσιμο» του υπουργείου Εργασίας και η δημιουργία ενός ξεχωριστού υπουργείου για ζητήματα που αφορούν την οικογένεια, την ισότητα, τη δημογραφική αλλά και τη στεγαστική πολιτική. Επιπλέον θα μεταφερθεί το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού από το υπουργείο Πολιτισμού στο υπουργείου Παιδείας (με αναπληρωτή υπουργό) και στόχος είναι να συνδεθεί πιο στενά και με τον σχολικό αθλητισμό. Υπό συζήτηση είναι αν θα υπάρξει ένα υπερυπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών, ενώ θεωρείται πιθανόν θα ανατεθεί σε ένα πρόσωπο η διαχείριση όλων των κοινοτικών πόρων (π.χ. ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, ΣΔΙΤ).

Μέσα στον Ιούλιο θα ψηφιστεί ένα ακόμα κομβικό νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις στο φορολογικό πεδίο σε ορίζοντα τετραετίας. Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από το 2024, οι πολιτικές για τα τεκμήρια από το 2025 και η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος με στόχο την κατάργηση του εντός τετραετίας.

Παράλληλα μέσα στα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν θα είναι και αυτό που θα προβλέπει την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ υπό πλήρη κρατικό έλεγχο (να φύγουν δηλαδή από την το υπερταμείο και να επανέλθουν στην άμεση εποπτεία του υπουργείου Υποδομών).

Συνταγματική Αναθεώρηση

Η Συνταγματική Αναθεώρηση μπορεί να ξεκινήσει το 2025, με την επόμενη Βουλή να είναι η προτείνουσα και τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται από την μεθεπόμενη Βουλή. Να σημειωθεί πως όσα άρθρα στην νέα Βουλή συγκεντρώσουν πλειοψηφία τουλάχιστον 180 βουλευτών στην μεθεπόμενη Βουλή μπορούν να αναθεωρηθούν με τουλάχιστον 151 «ναι». Σε περίπτωση ωστόσο που στη νέα Βουλή κάποια άρθρα συγκεντρώσουν από 151 έως 179 θετικές ψήφους για να αναθεωρηθούν στη μεθεπόμενη Βουλή απαιτείται πλειοψηφία 180 βουλευτών τουλάχιστον

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγές στο Σύνταγμα χωρίς τη συναίνεση ενός τουλάχιστον κόμματος. Υπενθυμίζεται εδώ πως μεταξύ των άρθρων που στόχος είναι να αναθεωρήσουν είναι το 16 (για τα πανεπιστήμια), με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να χαρακτηρίζει θετική την προσέγγιση του κ. Ανδρουλάκη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Παράλληλα υπογράμμισε πως η συζήτηση δεν αφορά μόνο το άρθρο 16, καθώς στόχος είναι μια πιο ευρεία αναθεώρηση.

Στο επίκεντρο της νομοθετικής παρέμβασης που προετοιμάζεται, βρίσκεται η αξιολόγηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων και η ενίσχυση της αξιοκρατίας, το «μπλόκο» στις πελατειακές σχέσεις, η ενίσχυση των Γενικών Διευθυντών που θα επιλέγονται «με αυστηρώς αξιοκρατικά κριτήρια», όπως κατ’ επανάληψη έχει δεσμευτεί ο κ. Μητσοτάκης και η μέγιστη δυνατή απόδοση των δημόσιων λειτουργών.

Ασφάλεια και δικαιοσύνη

Πολύ ψηλά στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι τα θέματα της ασφάλειας των πολιτών, αλλά και τα ζητήματα απονομής της δικαιοσύνης.

Η πρώτη λοιπόν νομοθετική παρέμβαση στον τομέα της ασφάλειας, θα περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις για την ασφάλεια των πολιτών, όπως η κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και των αδειών σε τρομοκράτες, καθώς και η σύσταση φυλακών τύπου Γ (υψίστης ασφαλείας), όχι μόνο για μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά και για σκληρούς ποινικούς.

Ταυτόχρονα, η ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης είναι από τα βασικά ζητούμενα της νέας τετραετίας, καθώς εκτός από το κοινωνικό αποτύπωμα, συνδέεται άμεσα και με τον στόχο ενίσχυσης της αναπτυξιακής τροχιάς της χώρας. Στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, θα προβλέπεται νέος δικαστικός χάρτης, ψηφιοποίηση των δικαστηρίων και ρήτρες απλοποίησης του ογκώδους διοικητικού έργου, το οποίο αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες για τις χρόνιες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων

Εθνικές Εκλογές 2023

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.