Η Blantyre Capital, τα παράδοξα της Natech και τα κατασχεμένα οχήματα

June 21, 2023


Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.Το fund Blantyre Capital Limited το οποίο την τελευταία τριετία έκτισε δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά «κόκκινων δανείων» και παράλληλα απέκτησε σημαντικές συμμετοχές που ανήκαν…


Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Blantyre Capital

Το fund Blantyre Capital Limited το οποίο την τελευταία τριετία έκτισε δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά «κόκκινων δανείων» και παράλληλα απέκτησε σημαντικές συμμετοχές που ανήκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, στηρίζεται εν πολλοίς σε ξένα κεφάλαια και σε υπηρεσίες τρίτων. Αυτό προκύπτει από ενημέρωση που παρείχε προ εβδομάδων προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ το ίδιο το fund. Συγκεκριμένα, σε σχετικό report αναφέρεται πως η Blantyre Capital Limited ενεργεί αποκλειστικά ως σύμβουλος ιδιωτικών κεφαλαίων και έχει περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση μικρότερα σε αξία από 150 εκατ. δολάρια. Το μικρό μέγεθος της Blantyre Capital Limited προκύπτει άλλωστε από τις εργασίες που αναθέτει σε εξωτερικούς συμβούλους. Κατά την ίδια ενημέρωση, τα λογιστικά βιβλία της Blantyre και των εταιρειών στις οποία παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες τα κρατούν η Global Relay Communications , η Northern Trust International Fund Administration Services και η Oakford Advisors Ltd. Ακόμη, η Blantyre Capital Limited και οι συνδεόμενες με αυτή εταιρείες λαμβάνουν υπηρεσίες από τo κατάστημα Λονδίνου της JP Morgan Chase Bank και από την JP Μorgan Hedge Fund Services με έδρα την Ιρλανδία. Η Blantyre Capital Limited το 2021 είχε κύκλο εργασιών 9,1 εκατ. λιρών και το 2020 κύκλο εργασιών 4 εκατ. λιρών. Τα καθαρά της κέρδη το 2021 ανήλθαν σε 2,7 εκατ. λίρες, έναντι ζημιών 760 χιλ. λιρών το 2020. Ωστόσο, το 2022 η Blantyre Capital Limited απογειώθηκε λόγω των συναλλαγών που πραγματοποίησε επί ελληνικού εδάφους.

Τα παράδοξα της Natech

Η Natech, η ελληνική εταιρεία πληροφορικής από τα Ιωάννινα που εξειδικεύεται στα τραπεζικά συστήματα και σε υπηρεσίες προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το τελευταίο εξάμηνο πηγαίνει κυριολεκτικά «σφαίρα». Αρχικά τον Μάρτιο άντλησε 10 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης ιδιωτικού μετατρέψιμου ομολόγου, το οποίο υπερκαλύφθηκε, από το fund Orasis μαζί με το Family Office του Γιώργου Μουνδρέα, την Codrus Capital και υφιστάμενους μετόχους. Εν συνεχεία, εντός του Μαΐου, η Natech χρηματοδοτήθηκε από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για το επενδυτικό της έργο προϋπολογισμού 21,2 εκατ. ευρώ που αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην αναβάθμιση, επέκταση και διαφοροποίηση των συστημάτων της επιχείρησης καθώς και των προσφερόμενων υπηρεσιών της. Η εν λόγω χρηματοδότηση περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου, συνολικού ποσού 17 εκατ. ευρώ. Μέσα στο κλίμα της ευφορίας οι διοικούντες την Natech προχώρησαν σε μια κίνηση που δεν συνάδει με την χρηστή εταιρική διακυβέρνηση. Συγκεκριμένα, δόθηκε «ειδική άδεια» στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Θανάση Ναυρόζογλου να υπογράψει σύμβαση με την ίδια την επιχείρηση με αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα της εκπόνησης και εκτέλεσης του επιχειρηματικού πλάνου της εταιρείας έναντι αμοιβής 150.000 ευρώ. Ομοίως, δόθηκε ειδική άδεια στον Αντιπρόεδρο της Natech, Δημήτρη Ναυρόζογλου να υπογράψει σύμβαση με την ίδια την επιχείρηση με αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης και διεύθυνσης (υπηρεσίες CFO) έναντι αμοιβής ξανά 150.000 ευρώ. Σίγουρα οι εν λόγω ειδικές άδειες δεν είναι κάτι που συνηθίζεται σε εταιρείες που έχουν λάβει crowdfunding και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για να είμαστε δίκαιοι , οι κ.κ. Αθανάσιος Ναυρόζογλου και Δημήτριος Ναυρόζογλου απείχαν από τις ψηφοφορίες για τις συμβάσεις τους, λόγω σύγκρουσης συμφερόντων…

Η ΕΛΤΕ στη Λιουμπλιάνα

Στην Λιουμπλιάνα θα μεταβεί σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) Παναγιώτης Γιαννόπουλος προκειμένου να μετάσχει σε μια κρίσιμη συνάντηση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Φορέων Εποπτείας των Ελεγκτών (CEAOB) που θα διεξαχθεί στις 21 – 22 Ιουνίου στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας. Το CEAOB, η συμβουλευτική επιτροπή της ΕΕ για θέματα ελέγχου που απαρτίζεται από όλες τις εποπτικές αρχές του ελεγκτικού επαγγέλματος των κρατών μελών της Ευρωπαϊκή Ένωσης, βρίσκεται την παρούσα περίοδο σε εντατικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , διεκδικώντας την αναβάθμιση του ρόλου της. Μεταξύ άλλων το CEAOB διεκδικεί να καταστεί φορέας με ενισχυμένες εξουσίες και πόρους για την εκτέλεση μιας σειράς ρυθμιστικών καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένης, για παράδειγμα, της σύνταξης Ρυθμιστικών Τεχνικών Προτύπων που όταν εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι δεσμευτικά για τα μέλη της και για άλλα σχετιζόμενα μέρη. Και η ΕΛΤΕ από την πλευρά της στηρίζει ενεργά αυτή την προσπάθεια.

Τα κατασχεμένα οχήματα

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διακήρυξη του διαγωνισμού για την ανάπτυξη νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για την υποστήριξη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού κατασχεμένων οχημάτων της ΑΑΔΕ. Η ηγεσία της ΑΑΔΕ ολοκλήρωσε προ ημερών τη διαβούλευση για τη διακήρυξη του διαγωνισμού στην οποία μετείχαν με σχόλια τους η Unisystem και η QUALITY & RELIABILITY. Το νέο σύστημα θα βάλει στο χρονοντούλαπο τις δημοπρασίες κατασχεμένων με αποκλειστική φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, ενώ όλη η διαδικασία (αναφορές και εγκρίσεις κοστολόγησης) θα σταματήσει να είναι σε έγχαρτη μορφή. Η εκτιμώμενη συνολική αξία της διακήρυξης ανέρχεται στα 768.700 ευρώ και το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 16 μηνών από την ανάθεσή του.

Εθνικές Εκλογές 2023

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.