Εκλογές 2023: Τα διλήμματα Τσίπρα στην τελική ευθεία και ο «Ιζνογκούντ» Ανδρουλάκης

June 19, 2023


Μία εβδομάδα πριν από τη νέα εκλογική αναμέτρηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να επικοινωνήσει το διακύβευμα της κάλπης, θέτει στο τραπέζι μια σειρά από διλήμματαΤο τι ακριβώς διακυβεύεται στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, θέλει να επικοινωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας προς τους Έλληνες πολίτες την τελευταία πριν από την εκλογική αναμέτρηση, θέτοντας στο τραπέζι μια σειρά από σκληρά διλήμματα που αφορούν το…


Μία εβδομάδα πριν από τη νέα εκλογική αναμέτρηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να επικοινωνήσει το διακύβευμα της κάλπης, θέτει στο τραπέζι μια σειρά από διλήμματα

Το τι ακριβώς διακυβεύεται στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, θέλει να επικοινωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας προς τους Έλληνες πολίτες την τελευταία πριν από την εκλογική αναμέτρηση, θέτοντας στο τραπέζι μια σειρά από σκληρά διλήμματα που αφορούν το αύριο της χώρας.

Μπορεί να έχουμε μπροστά μας μια νέα εκλογική μάχη, όμως το αποτέλεσμα της 25ης Μαΐου προσφέρει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό δεν μπορεί αμφισβητηθεί από κανέναν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζει πολύ καλά και γι’ αυτό επιχειρεί να απευθυνθεί στο αίσθημα αυτοσυντήρησης των προοδευτικών ψηφοφόρων.

Γι’ αυτό και στην Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν πως το διακύβευμα της επόμενης μέρας, δεν είναι εάν θα έχουμε κυβέρνηση, αλλά εάν θα υπάρχει μια «ανεξέλεγκτη» και «ασύδοτη» Δεξιά, που θα επιχειρήσει να μετατραπεί σε «καθεστώς» και να διαλύσει πλήρως κοινωνικά δικαιώματα δίχως αντιστάσεις.

Και ειδικά το τελευταίο, το «χωρίς αντιστάσεις», είναι κατά τον Αλέξη Τσίπρα το σημαντικότερο ζήτημα της κάλπης. Πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση την επόμενη ημέρα, η οποία θα αποτελεί «φάρο» για τους προοδευτικούς πολίτες, για όσους κινδυνεύουν να βρεθούν μόνοι και ανυπεράσπιστη απέναντι στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό είναι το βασικό. Δευτερευόντως, μπαίνουν, ασφαλώς και άλλο ζητήματα, όπως το εάν θα υπάρχει ισορροπημένη δημοκρατία και σταθερότητα του πολιτικού συστήματος. Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει πως το κρίσιμο είναι το να υπάρχει ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, για την κοινωνία.

Μάλιστα, το κάλεσμα προς τους δημοκρατικούς πολίτες παίρνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αντίστασης, που στόχο έχουν το να μην έχει μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα που θα μοιάζει περισσότερο με την Ουγγαρία του Όρμπαν.

«Πρέσινγκ» στον «Ιζνογκούντ» Ανδρουλάκη

Όπως γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω, ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει από τους προοδευτικούς πολίτες να μην συναινέσουν στον κατακερματισμό των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, ψηφίζοντας άλλα μικρότερα κόμματα του ίδιου χώρου, αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι δεν θέτει εκείνος τα σκληρά διλήμματα, αλλά το εκλογικό σύστημα της αυξημένης αναλογικής. Αφήνει, παράλληλα, σαφέστατες αιχμές εναντίον των άλλων κεντροαριστερών κομμάτων, υποστηρίζοντας πως ενώ υπήρχε η δυνατότητα για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να παραμείνουν στο σύστημα της ισοτιμίας της ψήφου με την απλή αναλογικής, με τη συμπεριφορά τους και τη στάση τους το «κάψανε».

Τα «βέλη» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύουν κυρίως προς τη Χαριλάου Τρικούπη, αφού κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, επιτέθηκε εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι δεν τον ενδιέφερε το καλό της χώρας, αλλά το μικροπολιτικό του συμφέρον, λέγοντας πως το μόνο που θέλει, είναι «να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη για να θυμηθώ και τον Ιζνογκούτ».

Τέλος, στοχεύοντας πάλι εναντίον του ΠΑΣΟΚ, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας. «Δεν θα γίνουμε ποτέ κόμμα διαμαρτυρίας ή κόμμα-συμπλήρωμα στα κυβερνητικά σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων, της Δεξιάς. Έχετε το υπ’ όψιν σας όλοι σας αυτό».

Εθνικές Εκλογές 2023

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.