Εκλογές 2023 – ΣΥΡΙΖΑ: Σε ποια πρόσωπα θα στηριχτεί η αντεπίθεση Τσίπρα

May 29, 2023


Εκλογές 2023: Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε πώς, όχι απλώς έλαβαν το μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου, αλλά το ενστερνίστηκαν πλήρως.Με ριζικές αλλαγές στη δομή και στην ομάδα που θα τρέξει τον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τις κάλπες, επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας να ανατρέψει την αρνητική κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.Νέα πρόσωπα, με επιστημονική και τεχνοκρατι…


Εκλογές 2023: Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε πώς, όχι απλώς έλαβαν το μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου, αλλά το ενστερνίστηκαν πλήρως.

Με ριζικές αλλαγές στη δομή και στην ομάδα που θα τρέξει τον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τις κάλπες, επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας να ανατρέψει την αρνητική κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.

Νέα πρόσωπα, με επιστημονική και τεχνοκρατική επάρκεια, «γείωση» με την κοινωνία, αλλά και κυβερνητική αποτελεσματικότητα κατά τις θητείες που κλήθηκαν μα υπηρετήσουν ορισμένοι εξ αυτών, αποτελούν τη «task force» της Κουμουνδούρου, στον δρόμο προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Με αυτές τις λέξεις περιγράφουν στην Κουμουνδούρου την καινούργια Εκλογική Επιτροπή του κόμματος, που θα συνεδριάσει,επισήμως, για πρώτη φορά τη Δευτέρα, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για την «Ομάδα Κρούσης» με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να κάνει το νέο του ξεκίνημα για τις ερχόμενες εκλογές.

Με τη συγκρότηση της νέας «καθοδηγητικής ομάδας», ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να κάνει πράξη το πρόταγμα για «αλλαγή εν κινήσει» που διατύπωσε ο ίδιος κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, κι ενόψει της εκλογικής μάχης. Οι συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι αυτό το σχήμα ανταποκρίνεται εμφατικά στην απαίτηση της κοινωνίας και των πολιτών για ανανέωση, ακόμη πιο σαφή προεκλογικό λόγο, συνοχή στον τρόπο που απευθύνεται στους ψηφοφόρους και πλήρη τεκμηρίωση των προγραμματικών του θέσεων.

«Το μήνυμα ελήφθη»

Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε πώς, όχι απλώς έλαβαν το μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου, αλλά το ενστερνίστηκαν πλήρως. Έτσι ανασυντάσσονται ταχύτατα, αποφασιστικά κι αποτελεσματικά, αναδεικνύοντας -μέσω των προσώπων που επέλεξε- τα χαρακτηριστικά ενός κόμματος εξουσίας που παραμένει ο κορμός της προοδευτικής παράταξης και το αντίπαλο δέος στις καθεστωτικές νοοτροπίες της Δεξιάς και τις ηγεμονικές της βλέψεις, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Με την αισιοδοξία που φέρνουν τα νέα σε ηλικία πρόσωπα, την γνώση κι εμπειρία που ενσωματώνουν όσοι έχουν θητεύσει σε νευραλγικές κυβερνητικές θέσεις και την επιστημονική επάρκεια των στελεχών που έχουν αριστεύσει στους τομείς που ασχολήθηκαν, η νέα Εκλογική Επιτροπή έχει ήδη «πιάσει δουλειά».

Τα καθήκοντα της «task force»

Βασικό της καθήκον είναι το να προωθήσει στην κοινωνία το σύνολο των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι ώστε αυτές αρχικά να φτάσουν στα αυτιά των πολιτών, να γίνουν κατανοητές και να αποτελέσουν πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας. Ιδίως μάλιστα στους πολίτες που απομακρύνθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Η νέα Εκλογική Επιτροπή εκφράζει την αποφασιστικότητα του κόμματος να θέσει την πολιτική ατζέντα στην προεκλογική περίοδο. Φέρνοντας στο προσκήνιο τα προβλήματα του σήμερα, με μια ολοκληρωμένη-τεκμηριωμένη προγραμματική απάντηση. Αντιπαραβάλλοντας την με τις «μεταρρυθμίσεις», σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση, που πρεσβεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα πρόσωπα-«κλειδιά»

Για τους λόγους αυτούς η Εκλογική Επιτροπή που θα πλαισιώσει τον Αλέξη Τσίπρα και την συντονίζει η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, απαρτίζεται από πρόσωπα που έχουν εργαστεί και συμβάλλει στην διαμόρφωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ο Δημήτρης Λυρίτσης, ο δικηγόρος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ειδικός σε θέματα υπεράσπισης της πρώτης κατοικίας ενώ επαπειλούνται 700.000 πλειστηριασμοί.

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με σπουδές στο Χάρβαρντ, που απέδειξε την αξία της στην περίοδο της πανδημίας υπερασπιζόμενη τις δομές δημόσιας υγείας. Επίσης ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας εξειδικευμένος σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.

Στην Εκλογική Επιτροπή περιλαμβάνεται και ο Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην υπουργός Άμυνας, που έχει διακριθεί για την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και είναι βασικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα για την αμυντική πολιτική της χώρας.

Η Έφη Αχτσιόγλου δίνει το δικό της στίγμα ως υπεύθυνη για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την Οικονομία και ταυτόχρονα ως η υπουργός Εργασίας που απέδειξε στη θητεία της ότι το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων εάν υπάρχει πολιτική βούληση.

Στην Επιτροπή και δύο πολιτικοί της νέας γενιάς του κόμματος που διακρίθηκαν την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο όπως η Κατερίνα Νοτοπουλου και ο Κώστας Ζαχαριαδης.

Δεν λείπουν, επίσης, τα στελέχη που πρεσβεύουν ότι η λέξη «ανάπτυξη» δεν είναι κάτι που αφορά λίγους και ημέτερους, αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Συνδυάζοντας αυτό το πολιτικό χαρακτηριστικό με την επιστημονική καταξίωση ή την κυβερνητική αποτελεσματικότητα.

Η μόλις 27χρονη αλλά πολλάκις βραβευμένη διεθνώς ειδική στην ρομποτική, Διάνα Βουτυράκου και η 29χρονη διδάκτωρ πληροφορικής του ΑΠΘ Μακρίνα- Βιόλα Κώστη Βρίσκονται δίπλα στον Αλέξη Χαρίτση και Γιωργο Χουλιαράκη που από τα κυβερνητικά πόστα καταγράφηκαν ως αποτελεσματικοι υπουργοι.

Επίσης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet, ειδικός στα ζητήματα της ενέργειας καθώς και η Τζένη Λειβαδάρου κορυφαίο στέλεχος της αγοράς σε ζητήματα ενεργειακών επενδύσεων. Μαζί τους ο Χάρης Μαμουλάκης ο βουλευτής Ηρακλείου που γνωρίζει όσο λίγοι τα προβλήματα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή του Στέφανου Κασελάκη ανθρώπου της ομογένειας που έχει θητεύσει στο επιτελείου του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden αλλά και του Κινυούα Μάινα Νικόδημου καταξιωμένου στις δράσεις για την ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Επίσης έντονη είναι η παρουσία επαγγελματιών δημοσιογράφων αφού μαζί με την επικεφαλής του Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου μετέχου ο Γιώργος Καραμέρος και Ράνια Θρασκιά.

Σχετικές ειδήσεις

Εκλογές 2023 – Άκης Σκέρτσος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε το μήνυμα της κάλπης

Εκλογές 2023 – Γεροβασίλη: Στρατηγικό λάθος η απλή αναλογική

Εκλογές 2023 -Γιαννούλης: Έντονο το στοιχείο της τρομοκράτησης των πολιτών περί Μητσοτάκης ή χάος

Εθνικές Εκλογές 2023

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.