Εκλογές 2023: Έπιασε δουλειά η υπηρεσιακή κυβέρνηση

May 26, 2023


Εκλογές 2023: Στη συνέχεια οι υπουργοί θα μεταβούν στα υπουργεία τους για τις τελετές παράδοσης και παραλαβήςΤο μήνυμα πως να είναι ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως θα να σταθμίζουν τις πράξεις τους, γιατί είναι εύκολο ίσως η πράξη να εκτιμάται καθαυτή ως μη έχουσα πολιτικό χαρακτήρα, αλλά ακόμα και τις συνέπειες των πράξεων, ώστε να μη θεωρηθεί ότι στοιχειοθετούν παρέμβαση υπέρ ή…


Εκλογές 2023: Στη συνέχεια οι υπουργοί θα μεταβούν στα υπουργεία τους για τις τελετές παράδοσης και παραλαβής

Το μήνυμα πως να είναι ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως θα να σταθμίζουν τις πράξεις τους, γιατί είναι εύκολο ίσως η πράξη να εκτιμάται καθαυτή ως μη έχουσα πολιτικό χαρακτήρα, αλλά ακόμα και τις συνέπειες των πράξεων, ώστε να μη θεωρηθεί ότι στοιχειοθετούν παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης στον εκλογικό αγώνα που ακολουθεί, έστειλε κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς.

Αναλυτικά τι είπε στους υπηρεσιακούς υπουργούς:

«Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία στο έργο σας. Σας κάλεσα σε ένα σύντομο Υπουργικό Συμβούλιο, γιατί ήθελα τώρα που θα παραλάβετε τα Υπουργεία σας να σας δώσω ορισμένες κατευθύνσεις, ενόψει του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου που θα είναι το κανονικό, ας πούμε, Υπουργικό Συμβούλιο.
Σήμερα θα σας μιλήσω για 5-10 λεπτά. Αν κάποιος έχει απορία θα του απαντήσω, αλλά η συζήτηση θα γίνει αύριο, όπου εκεί θα καθορίσουμε, σύμφωνα με αυτό που προβλέπεται στο Σύνταγμα και στον Νόμο για το Επιτελικό Κράτος, την κυβερνητική πολιτική, η οποία βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι κανονική κυβερνητική πολιτική, είναι κυβερνητική πολιτική για μερικές εβδομάδες.
Παρόλα αυτά, όμως, έτσι απαιτεί το Σύνταγμα και ο Νόμος. Πρέπει να έχουμε μία κατεύθυνση και ο Πρωθυπουργός εποπτεύει την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.
Λοιπόν, το πρώτο που ήθελα να πω είναι ότι η Κυβέρνησή μας – το είπα και χθες – είναι μια υπηρεσιακή Κυβέρνηση, η οποία προεδρεύεται από έναν εκ των τριών προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Έτσι θέλησε ο συνταγματικός νομοθέτης. Το ίδιον της δικαστικής λειτουργίας είναι η ανεξαρτησία και η αμεροληψία. Και για να ορίσει το Σύνταγμα έναν Πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου, έναν δικαστικό λειτουργό ως Πρωθυπουργό γι’ αυτή την περίοδο, αυτό σημαίνει ότι το Σύνταγμα θέλησε μία ανεξάρτητη εκλογικά, θα έλεγα, πολιτικά και κομματικά, και αμερόληπτη Κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρωταρχικό μας καθήκον και χρέος, θα έλεγα, έναντι του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.
Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως θα πρέπει να σταθμίζουμε τις πράξεις μας, γιατί είναι εύκολο ίσως η πράξη να εκτιμάται καθαυτή ως μη έχουσα πολιτικό χαρακτήρα, αλλά ακόμα και τις συνέπειες των πράξεων μας, ώστε να μη θεωρηθεί ότι στοιχειοθετούν παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης στον εκλογικό αγώνα που ακολουθεί».

Η συνεδρίαση του υπουργικού, η οποία διήρκησε περίπου 30 λεπτά, πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Αυτή τη στιγμή οι υπουργοί μεταβαίνουν στα υπουργεία τους για τις τελετές παράδοσης και παραλαβής, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κατά τις 15:00

Η ορκωμοσία των νέων μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης ξεκίνησε δύο λεπτά πριν από τις 12:00, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Γαβριήλ, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Διήρκησε περίπου 20 λεπτά.

Οι νέοι υπουργοί

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά, ορκίσθηκαν στο Προεδρικο Μέγαρο, από τον επίσκοπο Ωρεών, Φιλόθεο, οι:

1. Βασίλειος Σκουρής, ως υπουργός Επικρατείας

2. Θεόδωρος Πελαγίδης, ως υπουργός Οικονομικών

3. Ελένη Λουρή, ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

4. Βασίλειος Κασκαρέλης, ως υπουργός Εξωτερικών

5. Αλκιβιάδης Στεφανής, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας

6. Χρήστος Κίττας, ως υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

7. Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

8. Αναστασία Κοτανίδου, ως υπουργός Υγείας

9. Παντελής Κάπρος, ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

10. Χαράλαμπος Λαλούσης, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη

11. Γεώργιος Κουμεντάκης, ως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

12. Φίλιππος Σπυρόπουλος, ως υπουργός Δικαιοσύνης

13. Σωκράτης Κάτσικας, ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

14. Ιωάννης Γκόλιας, ως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

15. Θεόδωρος Κλιάρης, ως υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

16. Γεώργιος Τσακίρης, ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

17. Ιωάννα Δρέττα, ως υπουργός Τουρισμού

18. Ευάγγελος Τουρνάς, ως υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Στη συνέχεια ορκίσθηκαν με πολιτικό όρκο οι:

1. Καλλιόπη Σπανού, ως υπουργός Εσωτερικών

2. Δανιήλ Εσδράς, ως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Η τελετή έληξε με την καθιερωμένη ομαδική φωτογραφία των νέων υπουργών και μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, στην αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου.

Η τελευταία πράξη πριν από την προκήρυξη των εκλογών θα εκτυλιχθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα, με την ορκωμοσία και τη διάλυση της Βουλής. Η ορκωμοσία των εκλεγμένων βουλευτών όπως έχουν προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στις 6 μμ της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Μετά τη διάλυση της Βουλής θα ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος των επαναληπτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Ήδη, οι μηχανές στα στρατηγεία των κομμάτων έχουν ανάψει, με την κατάρτιση της επικοινωνιακής στρατηγικής και τον κύκλο των περιοδειών.

Ποιοι έδωσαν πολιτικό όρκο

Πολιτικό όρκο έδωσαν ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας η υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δανιήλ Εσδράς. Τον όρκο εκφώνησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Είχε προηγηθεί ο θρησκευτικός όρκος των υπόλοιπων 19 υπουργών.

Δείτε το βίντεο:

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.