Στο 1 δισ. δολάρια την ημέρα οι διεθνείς επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά

May 26, 2023


Περίπου στα 2,8 τρισ. δολάρια αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος οι επενδύσεις στην ενέργεια διεθνώς, εκ των οποίων τουλάχιστον το 1,7 τρισ. θα είναι προσανατολισμένο στις καθαρές τεχνολογίες, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι ΑΠΕ και η αποθήκευση ενέργειας. Αυτό διαπιστώνει σχετική έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία εκτιμά μάλιστα πως οι επενδύσεις συγκεκριμένα στα φωτοβολταϊκά π…


Περίπου στα 2,8 τρισ. δολάρια αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος οι επενδύσεις στην ενέργεια διεθνώς, εκ των οποίων τουλάχιστον το 1,7 τρισ. θα είναι προσανατολισμένο στις καθαρές τεχνολογίες, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι ΑΠΕ και η αποθήκευση ενέργειας. Αυτό διαπιστώνει σχετική έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία εκτιμά μάλιστα πως οι επενδύσεις συγκεκριμένα στα φωτοβολταϊκά πρόκειται να ξεπεράσουν το 1 δισ. την ημέρα φέτος.

Ως αποτέλεσμα, οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά αναμένεται να ξεπεράσουν για πρώτη φορά τις αντίστοιχες που διοχετεύονται προς την πετρελαιοπαραγωγή, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ. Ωστόσο, οι συνολικές επενδύσεις σε άνθρακα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο πρόκειται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, ελαφρώς άνω του 1 τρισ. δολαρίων.

«Οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα σήμερα είναι υπερδιπλάσιες του επιπέδου που απαιτείται για να επιτευχθεί η ανθρακική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Η απόκλιση συγκεκριμένα στον τομέα του άνθρακα είναι εξαιρετικά μεγάλη: οι σημερινές επενδύσεις είναι σχεδόν έξι φορές πάνω από τις απαιτήσεις για ανθρακική ουδετερότητα μέχρι το 2030», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της ΙΕΑ.

Παρά την αύξηση των επενδύσεων στις καθαρές μορφές ενέργειας, το ύψος των επενδύσεων που εξακολουθούν να διοχετεύονται προς τα ορυκτά καύσιμα προκαλεί προβληματισμούς.

Από τον 19ο αιώνα «οι ανθρώπινες ενέργειες είναι ο βασικός παράγοντας ώθησης της κλιματικής αλλαγής, ιδίως λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», αναφέρουν τα Ηνωμένα Εθνη. Εξ ου και τα ευρήματα της ΙΕΑ έρχονται σε σύγκρουση με τον στόχο της μείωσης των εκπομπών αέριων ρύπων και τη Συμφωνία των Παρισίων. Σημειώνεται πως για την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής θεωρείται κρίσιμη η επίτευξη της ανθρακικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απέρριψε και κατέκρινε νέα ευρήματα σχετικά με τη δυνατότητα εξόρυξης ορυκτών καυσίμων. Είπε ότι επρόκειτο για ψευδαισθήσεις και απηύθυνε έκκληση για την εγκατάλειψη ολόκληρου του κλάδου.

Παρά τις έντονες ανησυχίες, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεχίζει να αναπτύσσεται διεθνώς. Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο του 2022 ο επικεφαλής της BP, Μπέρναρντ Λούνεϊ, δήλωσε ότι η στρατηγική της εταιρείας επικεντρώνεται στις επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες, αλλά παράλληλα και στην προγραμματισμένη ενεργειακή μετάβαση.

Παρότι θα εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τα χρήματα που ρέουν προς τα ορυκτά καύσιμα, ο Μπιρόλ προσπάθησε να αναδείξει τον παράγοντα που θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση. «Η καθαρή ενέργεια κινείται γρήγορα – ταχύτερα απ’ ό,τι συνειδητοποιεί πολύς κόσμος. Αυτό είναι σαφές από τα μοτίβα των επενδύσεων, όπου οι καθαρές τεχνολογίες αποστασιοποιούνται από τα ορυκτά καύσιμα», τόνισε. «Για κάθε δολάριο που επενδύεται στα ορυκτά καύσιμα, περίπου 1,7 δολάριο δρομολογείται τώρα προς την καθαρή ενέργεια», δήλωσε ο Μπιρόλ, εξηγώντας ότι αυτή η αναλογία ανερχόταν στο ένα προς ένα πριν από μόλις πέντε χρόνια.

Εθνικές Εκλογές 2023

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.