Μπορεί να υπάρξει μια σχέση ή γάμος χωρίς σeξ;

May 26, 2021


Οι συζητήσεις για το σeξ ενδέχεται να είναι άβολες, δύσκολες ή ακόμα και απαγορευμένες για πολλούς ανθρώπους. Συχνά, ακόμα και μεταξύ φίλων, υπάρχει η τάση να αποκρύπτονται πληροφορίες σχετικά με την …


Οι συζητήσεις για το σeξ ενδέχεται να είναι άβολες, δύσκολες ή ακόμα και απαγορευμένες για πολλούς ανθρώπους. Συχνά, ακόμα και μεταξύ φίλων, υπάρχει η τάση να αποκρύπτονται πληροφορίες σχετικά με την σeξουαλική ζωή, και άλλες φορές κάποια γεγονότα υπερτονίζονται, συνήθως για να ενδυναμωθεί το Εγώ του ατόμου που αφηγείται μια ιστορία.

Τα πολυπληθή ταμπού που υπάρχουν γύρω από σeξ δεν βοηθάνε στην ανάπτυξη μιας υγιούς αφηγηματικής σχέσης, ούτε σε φιλικό ούτε σε θεραπευτικό επίπεδο. Οι πολλοί άγραφοι κανόνες σχετικά με το “πώς πρέπει να είναι το σeξ”, “πόσο σeξ πρέπει να κάνουμε”,  συμβάλουν τα μέγιστα στην διόγκωση του προβλήματος. Ένας από αυτούς τους κοινωνικά κατασκευασμένους κανόνες είναι ότι μια σχέση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σeξ. Η πραγματικότητα όμως διαφέρει άρδην.

Οι σχέσεις και οι γάμοι χωρίς σeξ υπάρχουν σε μεγαλύτερη συχνότητα από όσο νομίζουμε, με ένα μέσο ποσοστό να κυμαίνεται στο 32%. Η αναζήτηση όρων όπως «σχέση χωρίς σeξ» αποφέρει άρθρα που προσφέρουν λύσεις στο πρόβλημα. Η σχέση χωρίς σeξ όμως, δεν είναι πάντα πρόβλημα, ούτε θα πρέπει να νοείται έτσι εξ’ ορισμού. Σε μια υγιή σχέση όπου η συναισθηματική εγγύτητα είναι υψηλή, το ζευγάρι μπορεί να βιώσει μια ελάττωση της διάθεσης για σeξουαλική συνεύρεση, είτε εκούσια είτε ακούσια. Όταν μπορεί να υπάρξει ανοιχτός διάλογος και πλήρης ειλικρίνεια, μια σχέση χωρίς σeξ μπορεί να είναι εξίσου ικανοποιητική με μια σχέση με σeξ. Αυτό συμβαίνει γιατί σeξουαλική πράξη δεν είναι μόνο η διείσδυση. Ένα ζευγάρι μπορεί να διατηρεί την συναισθηματική και ρομαντική επιθυμία με άλλες μορφές εγγύτητας όπως το αγκάλιασμα, το ερωτiκό μασάζ, την αυτοϊκανοποίηση, το στοματικό σeξ, την διέγερση με δάχτυλα ή sεx toys, και άλλα.

Μια σχέση χωρίς σeξ ενδέχεται να συνιστά μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος όταν η συνθήκη έχει επιβληθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και των δύο συντρόφων. Με άλλα λόγια, είναι αρκετά συνηθισμένο για κάποιους να μένουν σε μια σχέση χωρίς σeξ ενώ αυτό δεν τους ευχαριστεί, επειδή θεωρούν ότι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Για να οριστεί μια σχέση ως «σχέση χωρίς σeξ», πρέπει η συχνότητα των σeξουαλικών επαφών να είναι μικρότερη από 6 φορές τον χρόνο. Άλλα κριτήρια όμως είναι και η υποκειμενική αίσθηση ικανοποίησης καθώς και η δυνατότητα για σeξ με άλλα άτομα, όπως για παράδειγμα σε μια συναινετικά μη-μονογαμική σχέση.

Πόσο συχνές ερωτiκές συνευρέσεις θεωρείται πως εμπεριέχει μια υγιής ερωτiκή ζωή;

Ένα ζευγάρι μπορεί να κάνει σeξ 6 ή λιγότερες φορές τον χρόνο, όμως να λαμβάνουν και οι δύο την μέγιστη σeξουαλική ικανοποίηση σύμφωνα με τα υποκειμενικά τους κριτήρια. Σε αυτή την περίπτωση, η σχέση αυτή δεν κατατάσσεται στις σχέσεις χωρίς σeξ. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ένα ζευγάρι που μεταξύ τους δεν υπάρχει σeξουαλική πράξη συχνά ή καθόλου, όμως το ένα ή και τα δύο μέλη του ζευγαριού κάνουν σeξ με άλλα άτομα. Τα κλειδιά για την επιτυχία σε τέτοιου είδους σχέσεις είναι η συναίνεση, η επίγνωση, η ειλικρίνεια, και η διατήρηση της συναισθηματικής εγγύτητας.

Επομένως, σημαντικό ρόλο παίζουν τα υποκειμενικά κριτήρια του καθενός. Δεν υπάρχουν καθολικά αποδεκτοί κανόνες για το ποια συχνότητα σeξουαλικών επαφών θεωρείται υγιής ή “σωστή”. Ακόμα και σε σχέσεις με πολύ σeξ, η ποιότητα των σeξουαλικών επαφών μπορεί να είναι χαμηλή, μειώνοντας έτσι την αίσθηση ικανοποίησης, ειδικά όταν δεν υπάρχει και συναισθηματική εγγύτητα. Συνεπώς, η ποιότητα των επαφών είναι σημαντικότερη από την ποσότητα. Με αυτά τα κριτήρια, μια σχέση χωρίς σeξ χρειάζεται παρέμβαση όταν δημιουργεί δυσφορικά συναισθήματα στο ζευγάρι ή στον έναν από τους δύο συντρόφους. Σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε ζευγάρι λειτουργεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο, κάνοντας ανώφελες τις συγκρίσεις με τα εκάστοτε κοινωνικά στερεότυπα.

Κλείνοντας δεν μπορώ να παραλείψω να αναφέρω πως αν νιώθεις πως στερείσαι ένα μεγάλο κομμάτι της σχέσης, δηλαδή τη σeξουαλική σχέση και ό,τι αυτό συνοδεύει, όπως περισσότερη συναισθηματική φροντίδα, τρυφερό άγγιγμα, ουσιαστικότερη προσοχή, τότε ίσως είναι η στιγμή που πρέπει να κοιτάξεις το πρόβλημα κατάματα. Αν θεωρείς πως το έχεις επικοινωνήσει με διάφορους τρόπους έχεις προσπαθήσει να το προσεγγίσεις με διάφορες μεθόδους και δεν αλλάζει κάτι τότε πιθανότατα πρέπει να αναρωτηθείς αν αξίζει να παραμείνεις σ’ αυτή τη σχέση. Ίσως το τίμημα είναι αρκετά μεγάλο. Αν αγαπάμε τον εαυτό μας τότε πρέπει να παραμένουμε με συντρόφους που μας κάνουν και αισθανόμαστε επιθυμητοί.

 Από τον Γιώργο Λάγιο, Ψυχοθεραπευτή – Συγγραφέα

www.glagios.grhttps://www.instagram.com/glagi0s/

[email protected]

 

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.