Εκλογές 2023: «Κάποιοι θα εκπλαγούν από το αποτέλεσμα», λένε στη ΝΔ

May 14, 2023


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη ΝΔ επικρατεί αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των εκλογών ενώ όπως λένε χαρακτηριστικά «το ποσοστό της γαλάζιας παράταξης θα είναι έκπληξη, θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία»«Κάποιοι θα εκπλαγούν από το αποτέλεσμα», λένε κυβερνητικά στελέχη και συνομιλητές του πρωθυπουργού στο Newsbomb.gr και προσθέτουν ότι η έκπληξη θα επέλθει ήδη από την πρώτη κάλπη.Δεν είναι τυχαίο ότι με…


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη ΝΔ επικρατεί αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των εκλογών ενώ όπως λένε χαρακτηριστικά «το ποσοστό της γαλάζιας παράταξης θα είναι έκπληξη, θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία»

«Κάποιοι θα εκπλαγούν από το αποτέλεσμα», λένε κυβερνητικά στελέχη και συνομιλητές του πρωθυπουργού στο Newsbomb.gr και προσθέτουν ότι η έκπληξη θα επέλθει ήδη από την πρώτη κάλπη.

Δεν είναι τυχαίο ότι με αφορμή τη δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών, ο πρωθυπουργός σχολίασε χθες από την Κυψέλη: «πιστεύω ότι οι αντίπαλοί μας μάλλον έχουν προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα». «Εφημερίδα της αντιπολίτευσης βγήκε με πηχυαίο τίτλο ότι το 53% δεν θέλει δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη άρα το 47% θέλει. Μας βλέπω για αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή, και οι ίδιοι το ομολογούν» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο επιτελείο της ΝΔ υποδέχονται με ικανοποίηση τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που μοιάζουν σε συμφωνία με τα νούμερα που παίρνουν και στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και με τις βασικές τάσεις που προκύπτουν από την ανάλυση των focus groups. Βεβαίως, η εμπέδωση ενός σαφούς προβαδίσματος εγκυμονεί τον κίνδυνο εφησυχασμό είτε του μηχανισμού, είτε μερίδας των ψηφοφόρων, συνεπώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να επιτρέψει να περάσει το αίσθημα «χαλάρωσης» λίγες μέρες πριν την κάλπη. Παράλληλα, όπως επισημαίνει κεντρικό γαλάζιο στέλεχος, κρίσιμο είναι η ΝΔ να αποφύγει κάποιο μεγάλο λάθος στον εναπομείναντα χρόνο, το οποίο θα μπορούσε να εκτροχιάσει μια καμπάνια που έχει κυλήσει ως τώρα με βάση το σχεδιασμό. Η ΝΔ παραμένει σταθερά μπροστά, με τη Metron Analysis να εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή το προβάδισμα της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στις 8,2 μονάδες και την εταιρία GPO να μετρά τη διαφορά στις 6,1 μονάδες σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Την ίδια ώρα σε δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα, το συνολικό ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν ότι στις κάλπες της 21ης Μαΐου οι Έλληνες πρέπει να δώσουν δεύτερη ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη φτάνει στο 37,7% και είναι κατά 10,6 μονάδες μεγαλύτερο από εκείνους που πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει το ίδιο με τον κ. Τσίπρα. Στο 30,2% φτάνει το ποσοστό όσων αδιαφορούν για τον νικητή ανάμεσα στους δύο μονομάχους και προκρίνουν την ενίσχυση κάποιου από τα άλλα κόμματα. Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η δημοσκόπηση της MARC δίνει προβάδισμα 6,7% μονάδων στη Νέα Δημοκρατία η οποία συγκεντρώνει ποσοστό 33,6% έναντι 26,9% του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 9,1%, το ΚΚΕ με 6,1%, η Ελληνική Λύση με 3,4%, το ΜεΡΑ25 με 3,3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1,7%, η ΝΙΚΗ με 1,4% και το ΕΑΝ με 1,2%.

Στην έρευνα της Metron Analysis για το προχθεσινό δελτίο του Mega στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ φτάνει το 36,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 28%, μια διαφορά άνω των 8 μονάδων. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 10,3%, το ΚΚΕ στο 7,4%, η Ελληνική Λύση μοιάζει να μπαίνει στη Βουλή με 3,3%, ενώ στο 4,4% αποτυπώνεται το ΜέΡΑ 25,. Κάτω από τον πήχη του 3% υπάρχουν, παράλληλα, ενδιαφέρουσες εξελίξεις, μιας και με 2,5% παλεύει για τη Βουλή η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ στο 1,3% εκτιμώνται η Εθνική Δημιουργία και η Νίκη. Οι ποιοτικοί δείκτες της Metron Analysis, πάντως, είναι συντριπτικοί υπέρ της ΝΔ. Το κυβερνών κόμμα καταγράφει 70% στην παράσταση νίκης, ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 37% και ο Αλέξης Τσίπρας με 22%. Τέλος, κρίσιμη είναι και η παράμετρος ότι οι πολίτες μοιάζουν, έστω και οριακά, να τάσσονται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων με 50% έναντι 47% αυτών που επιζητούν κυβερνήσεις συνεργασίας.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023: Οι σταυροί, οι ετεροδημότες, τι ώρα κλείνουν οι κάλπες και τι ισχύει με τις ταυτότητες

Εκλογές 2023: Έτσι ψηφίζουμε με το κινητό τηλέφωνο – Αποτελέσματα μέχρι τις 21:00 το βράδυ

Εκλογές 2023: Σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις

Εθνικές Εκλογές 2023

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.