Η Αϊβι Γκετί ανακοίνωσε τον χωρισμό από τον σύζυγό της, Τόμπι Ενγκελ

May 10, 2024


Λέγεται ότι η πανδημία, τα δύο -διαλειμματικά- χρόνια εγκλεισμού και η κοινωνική αποστασιοποίηση άφησαν σε όλους μας ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο αποτύπωμα. Αλλοι αναθεώρησαν τη ζωή και την καριέρα τους, κάποιοι αποφάσισαν να ζουν σαν να μην υπάρχει αύριο, πολλοί είχαν ένα πολύ προσωπικό ευζωιστικό κάλεσμα και το έριξαν στην αυτοφροντίδα. Μερικοί ακόμα και σε βαθμό φιλαυτίας. Αλλά αυτό μικρή σημασία…


Λέγεται ότι η πανδημία, τα δύο -διαλειμματικά- χρόνια εγκλεισμού και η κοινωνική αποστασιοποίηση άφησαν σε όλους μας ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο αποτύπωμα. Αλλοι αναθεώρησαν τη ζωή και την καριέρα τους, κάποιοι αποφάσισαν να ζουν σαν να μην υπάρχει αύριο, πολλοί είχαν ένα πολύ προσωπικό ευζωιστικό κάλεσμα και το έριξαν στην αυτοφροντίδα. Μερικοί ακόμα και σε βαθμό φιλαυτίας. Αλλά αυτό μικρή σημασία έχει για την ιστορία της Αϊβι Γκετί. Της βαθύπλουτης δηλαδή κληρονόμου της αμερικανικής δυναστείας και δισεγγονής του Ζαν-Πολ Γκετί, η οποία βρήκε το δικό της αντίδοτο στον κορωνοϊό σε έναν γάμο που πραγματοποιήθηκε με κεκτημένη ταχύτητα το φθινόπωρο του 2021 και μόλις πριν από λίγες ημέρες έληξε αναπάντεχα – και προφανώς άδοξα.

  • Εντάξει, δεν ήταν μόνο η μοναξιά, η υπαρξιακή περιδίνηση στην οποία όλοι οι άνθρωποι λίγο πολύ βρέθηκαν ή η ανία που οδήγησε την 29χρονη σήμερα τζετ σέτερ στην απόφαση να ανταλλάξει όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης με τον πρώην πλέον σύζυγό της Τομπάιας Ενγκελ. Το 2020 και το 2021 σημαδεύτηκαν από δύο μεγάλες απώλειες για την Γκετί. Τον Σεπτέμβριο του 2020 η γιαγιά της Ανν, η οποία είχε αναλάβει την ανατροφή της, έφυγε από τη ζωή, ενώ λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2021, ο πατέρας της Τζον Γκίλμπερτ βρέθηκε νεκρός στη σουίτα του σε ξενοδοχείο του Σαν Αντόνιο στο Τέξας. Οι δύο θάνατοι φαίνεται πως καθοδήγησαν τη μάλλον βεβιασμένη απόφασή της να παντρευτεί -σε μια τελετή που αναπαράχθηκε λυσσαλέα από τον Τύπο και έθεσε τον πήχη γι’ αυτό που σημαίνει πολυτέλεια και υπερβολή-, αφού επέτειναν το αίσθημα μοναξιάς που παιδιόθεν την κατέτρυχε.

    Η Αϊβι Γκετί είχε το προνόμιο να γεννηθεί μέλος μιας από τις πλουσιότερες, τις διασημότερες και τις πιο επιδραστικές οικογένειες στον κόσμο. Αλλά και την ατυχία να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον το οποίο κυνηγούσε μια άρρητη κατάρα. Ή έτσι το ερμήνευαν όσοι ήταν έξω από τον χορό. Ο προπάππους της έμεινε στην Ιστορία όχι μόνο γιατί κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο εύπορους και επιφανείς Αμερικανούς, αλλά και χάρη στο ακατανόητο πείσμα που επέδειξε όταν ο συνονόματος 16χρονος τότε εγγονός του (Ζαν-Πολ Γκετί ο τρίτος) απήχθη από μέλη της ιταλικής μαφίας το 1973. Ο Γκετί ο πρεσβύτερος κατάφερε με την αδιαλλαξία του να στερήσει από τον εγγονό του το δεξί του αυτί, το οποίο οι απαγωγείς ακρωτηρίασαν και απέστειλαν σε ιταλική εφημερίδα. Τελικά, έπειτα από πέντε μήνες ομηρίας ο εγγονός αφέθηκε ελεύθερος, αφού πρώτα ο παππούς του πλήρωσε 2,2 εκατ. δολάρια σε λύτρα – η αρχική απαίτηση των απαγωγέων έφτανε τα 17 εκατ. δολάρια. Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη τραγική οικογενειακή ιστορία με την αφήγηση της οποίας μεγάλωσε η Αϊβι Γκετί. Το 1999 αποκαλύφθηκε πως ο παππούς της Γκόρντον Γκετί, κατά τα άλλα αξιοσέβαστος και ισχυρός επιχειρηματίας, ζούσε παράλληλες ζωές έχοντας δημιουργήσει δύο οικογένειες, μία στο Σαν Φρανσίσκο και μία στο Λος Αντζελες.

  • Ακόμα και οι εγγύτεροι συγγενείς της Γκετί, δηλαδή ο πατέρας της Τζον Γκίλμπερτ και η μητέρα της Αλίσια Μπούθμπι, δεν κατάφεραν ποτέ να της εξασφαλίσουν μια ομαλή καθημερινότητα. Αμέσως μετά τη γέννησή της η μητέρα της απομακρύνθηκε από την οικογένεια, ενώ ο παππούς Γκόρντον, κρίνοντας πως ο γιος του ήταν πλήρως ακατάλληλος για την ανατροφή της κόρης του, ανέθεσε την ευθύνη της στην επίσημη σύζυγό του, την Ανν Γκίλμπερτ. Επρόκειτο για μια πολυμαθή, δραστήρια και φιλοπερίεργη γυναίκα, η οποία ανέθρεψε την εγγονή της σαν άλλη κόρη της. Φρόντιζε μάλιστα τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο να ταξιδεύουν μαζί στον κόσμο προκειμένου η μικρή Αϊβι να αποθησαυρίζει εμπειρίες και ερεθίσματα. Το συναισθηματικό δέσιμο ανάμεσα στη γιαγιά και την εγγονή ήταν παροιμιώδες. Αλλά και στον πατέρα της φαίνεται πως η Γκετί δεν κρατούσε κακία ή απωθημένα. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνει κανείς από τα σπαραχτικά μηνύματα που δημοσίευσε αμέσως μετά τον ξαφνικό θάνατό του τον Ιανουάριο του 2022. Ο Τζον Γκίλμπερτ Γκετί, μουσικός και θιασώτης του rock’n’roll, πέθανε σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση έπειτα από χρήση φαιντανύλης.

Οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου που τον βρήκαν νεκρό κατέθεσαν ότι βρισκόταν καθισμένος σε στάση λωτού με τα μάτια και το στόμα ορθάνοιχτα. Για τους φίλους της Αϊβι Γκετί οι θάνατοι γιαγιάς και πατέρα με λίγους μήνες διαφορά λειτούργησαν ως θρυαλλίδα ώστε εκείνη να οδηγηθεί στην απόφαση του γάμου με τον φωτογράφο Τόμπι Ενγκελ. Στην πραγματικότητα λένε ότι περισσότερο αναζητούσε συντροφιά παρά έναν θυελλώδη έρωτα. Παρότι πάντως ο γάμος έλαβε χώρα με συνοπτικές διαδικασίες και κεκτημένη ταχύτητα, η Γκετί, στην οποία ανήκει αδιευκρίνιστο μέρος της 5,4 δισ. δολαρίων πατρογονικής περιουσίας, φρόντισε να συνάψει ένα αυστηρό προγαμιαίο συμβόλαιο. Παρά βέβαια την πρόνοια που επέδειξε, πολλοί ισχυρίζονται τώρα ότι ο Ενγκελ, ως άλλος προικοθήρας, ήταν εκείνος που τη χειραγώγησε ώστε να παντρευτούν και να βάλει το δάχτυλό του στο μέλι, ήτοι στο βιος της νύφης.

  • Η πρόταση γάμου έγινε λίγους μήνες μετά τη γνωριμία τους -ερωτοχτυπήθηκαν στο περιθώριο της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού, αφού η Γκετί κολλάει ενίοτε ένσημα ως μοντέλο- στο ειδυλλιακό σκηνικό του Κάπρι. Ο γάμος πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο, ενώ, σύμφωνα με την επιθυμία της Αϊβι, το γαμήλιο γλέντι έλαβε χώρα στην έπαυλη των παππούδων της στο Σαν Φρανσίσκο, όπου η ίδια πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Οι εορτασμοί ήταν τριήμεροι, καλύφθηκαν σε παγκόσμια αποκλειστικότητα από την αμερικανική έκδοση της «Vogue», ενώ κουμπάρα του ζευγαριού ήταν η Νάνσι Πελόζι. Φυσικά δεν ήταν η μόνη διάσημη και επιδραστική προσκεκλημένη. Φτάνει να θυμηθεί κανείς ότι το νυφοστόλι καθοδήγησε η επιστήθια φίλη της Γκετί, ηθοποιός Ανια Τέιλορ-Τζόι, παρών ήταν ο σχεδιαστής του νυφικού φορέματος Τζον Γκαλιάνο, ενώ ο Μαρκ Ρόνσον ανέλαβε χρέη επίσημου DJ στο προγαμιαίο πάρτυ.

«Ηταν όλα όσα είχα ονειρευτεί», δήλωνε η Γκετί για το τέλεια σκηνογραφημένο και σκηνοθετημένο γιορτάσι στον απόηχο του γάμου, που έμελλε να είναι ο πρώτος, αλλά μάλλον όχι ο τελευταίος της ζωής της. Οχι ότι η ίδια το πήρε κατάκαρδα. Την ώρα που οι συντάκτες των κοσμικών στηλών μετέφεραν την, όπως και να το κάνουμε, δυσάρεστη είδηση του διαζυγίου, εκείνη πάρταρε στο «Plaza» της Νέας Υόρκης με τις κολλητές της φίλες Εμιλι Ραταϊκόφσκι και Νίκι Χίλτον-Ρότσιλντ. Η ζωή συνεχίζεται .

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.