Δήλωση “βόμβα” από Μακρόν: «Αναπόφευκτος ο λιμός» αν δεν λήξει ο πόλεμος

March 25, 2022


Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επισιτιστική ασφάλεια, σε συμφωνία με την G7, πρότεινε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Παράλληλα, υπάρχει προειδοποίηση για ελλείψεις σε 7 κατηγορίες…


Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επισιτιστική ασφάλεια, σε συμφωνία με την G7, πρότεινε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Παράλληλα, υπάρχει προειδοποίηση για ελλείψεις σε 7 κατηγορίες προϊόντων.

Το σχέδιο είναι αντίδραση στον κίνδυνο «λιμού» σε πολλές χώρες, που θα μπορούσε να προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ, ο Γάλλος πρόεδρος προέτρεψε τη Μόσχα να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να επιτρέψει τη σπορά στην Ουκρανία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει σε 12 έως 18 μήνες «αναπόφευκτο λιμό», με πιο αξιοσημείωτο τον κίνδυνο έλλειψης σιτηρών στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αφρικής.

Παράλληλα, ο Μακρόν δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault να αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στη Μόσχα. Συμπλήρωσε ότι εναπόκειται στις εταιρείες να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στη Ρωσία, εφόσον ο κλάδος τους δεν έχει πληγεί από τις κυρώσεις. Επισήμανε ωστόσο το «ρίσκο» που αφορά στη φήμη και την υπόληψη των εταιρειών που αποφάσισαν να παραμείνουν στη Ρωσία.

“Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ” δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ παράλληλα το ΝΑΤΟ συμφώνησε για περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν τόνισε ότι αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην εισβολή της στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν.

“Θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε αν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Συμπλήρωσε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την Ομάδα των Είκοσι (G20) και το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του που είχε σήμερα με τους ηγέτες άλλων χωρών και οργανισμών στις Βρυξέλλες.

“Η απάντησή μου είναι ναι, εξαρτάται από την G20», είπε ο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την G20.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι εάν χώρες όπως η Ινδονησία και άλλες δεν συμφωνούν με την απομάκρυνση της Ρωσίας, τότε κατά την άποψή του θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να παραστεί στις συναντήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.