Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ – Ο άγνωστος Τέως… το μπουγέλωμα και οι καψούρες του

January 20, 2023


Ο τέως Βασιλιάς της Ελλαδος Κωνσταντίνος όπως μας έχει αποκαλύψει ο επιστήθιος φίλος του και πρώην έφορος Ναυταθλητών και Ναυτικών Εγκαταστάσεων του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, επιχειρηματίας Μάρκος Ραπτης είχε τρεις μεγάλες αγάπες: την ιστιοπλοΐα, τα γρήγορα σπορ αυτοκίνητα και ήταν λάτρης του ωραίου φύλλου.Ο ίδιος όμως φαίνεται να μην τη χάρηκε πολύ μιας και η μητέρα του Βασίλισσα Φρειδερικη πληροφ…


Ο τέως Βασιλιάς της Ελλαδος Κωνσταντίνος όπως μας έχει αποκαλύψει ο επιστήθιος φίλος του και πρώην έφορος Ναυταθλητών και Ναυτικών Εγκαταστάσεων του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, επιχειρηματίας Μάρκος Ραπτης είχε τρεις μεγάλες αγάπες: την ιστιοπλοΐα, τα γρήγορα σπορ αυτοκίνητα και ήταν λάτρης του ωραίου φύλλου.

  • Εκεί γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Κωνσταντίνος φαίνεται να πραγματοποιεί μια από τις επιθυμίες του που δεν ήταν άλλη από την απόκτηση της καμπριο έκδοσης της περιβόητης Mercedes 300sl (γλάρου).

Ο ίδιος όμως φαίνεται να μην τη χάρηκε πολύ μιας και η μητέρα του Βασίλισσα Φρειδερικη πληροφορούμενη για ένα δυστύχημα στη πατρίδα της τη Γερμανία με ένα αντίστοιχο αυτοκίνητο, του την πήρε μέσα από τα χέρια και την εξαφάνισε για πάντα!

 

Την θέση εκείνου του αυτοκινήτου πήρε κατόπιν η μπλε ρολς με την άσπρη κουκούλα στην οποία ο Κωνσταντίνος έκανε μια μικρή τροποποίηση : στη θέση του σήματος του αυτοκινήτου, στο κέντρο του ψυγείου με τις γρύλλιες, αντικατέστησε το Spirit of Ecstasy με ένα αγαλματίδιο χρυσό που απεικόνιζε έναν ιστιοπλόο, το οποίο και έκανε ειδική παραγγελία στον οίκο Βουράκη που ήταν και ένας από τους επισημους Βασιλικούς προμηθευτές της Άυλης. Το αγαλματίδιο αυτό κλάπηκε μερικά χρόνια αργότερα χωρίς κανείς να γνωρίζει που βρίσκεται σήμερα !…

  • Ο Τέως μονάρχης είχε παθολογική αγάπη για το άθλημα της ιστιοπλοΐας στο οποίο διακρίθηκε πάμπολλες φορές σε Ελλάδα και εξωτερικό, κάνοντας την αρχή, στην Ολυμπιάδα της Ρώμης, όπου μαζί με την ομάδα του (Εσκιτζογλου-Ζαΐμης) κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο.

Εχοντας δίπλα του, τους δυο ικανότερους ιστιοπλοους που διέθετε η χώρα μας κατεκτησε την πρώτη θέση.

 

 

  • Θα πρέπει να τονιστεί εδώ πως η μαεστρία του τεως Μονάρχη της Ελλαδος ήταν αυτή που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα… καθότι αρχηγός του πληρωματος και κατ επέκταση ο τιμονιερης του σκαφους .

 

 

Βάσει μάλιστα των διεθνών κανονισμών (Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ιστιοπλοιας αλλά και της ΔΟΕ) σε διεθνεις αγωνες κανενας από το πλήρωμα δεν έχει το δικαίωμα απο το πλήρωμα να ακουμπήσει το τιμόνι! Σε αντίθετη περίπτωση το πλήρωμα αποβάλλεται και μηδενίζεται. Από την άλλη μεριά ο Κωνσταντίνος ωστόσο δεν πρόβαλε ποτέ τον τίτλο του ανάμεσα στους συναθλητές και τους φιλους του, περνώντας ώρες ατέλειωτες στο Τουρκολίμανο, μακριά από τη «σκιά» της συντηρητικής μητέρας του, την οποία κατά γενική ομολογία αγαπούσαν αλλά και «έτρεμαν» τόσο εκεινος όσο και οι δυο αδελφές του.

 

Ο άνθρωπος που μπουγέλωσε τον Διάδοχο

 

Σ ένα από τα αμέτρητα πρωταθλήματα που διεξήχθησαν στο Ναυτικό Όμιλο Ελλαδος και συμμετείχε και ο Κωνσταντίνος πήρε μέρος και ένας Μάνθος από τον αντίστοιχο ιστιοπλοϊκό όμιλο του Βόλου. Από τους συναθλητές του εκείνη την εποχή είχε χαρακτηριστεί ως ένας αγαθός γίγαντας που γρήγορα έγινε αγαπητός από όλους. Μετά το πέρας της διοργάνωσης και όταν ήρθε η στιγμή του μπουγελώματος ανάμεσα στα πληρώματα ο Μάρκος φαίνεται πως ήταν ο «κύριος στόχος» από όλους σχεδόν τους διαγωνιζόμενους. Για να μπορέσει να γλυτώσει δε κλειδώθηκε σε ένα από τα αποδυτήρια. Όμως κατά την αναχώρηση του ο διάδοχος τότε ζήτησε να τον χαιρετήσει και καθώς έμαθε το τι είχε συμβεί κατευθύνθηκε προς τα αποδυτήρια όπου είχε κλειδωθεί ο Μάνθος για να το πράξει. Ο ιστιοπλοΐος όμως από τον Βόλο φαίνεται να μην πείστηκε πως ο Διάδοχος ήταν έξω από την πόρτα τον αποδυτηρίων και πιστεύοντας ότι του κάνουν καζούρα ανοίγει απότομα την πόρτα κρατώντας έναν κουβά με νερό τον οποίο και αδειάζει πάνω στον τέως Βασιλιά που έβαλε τα γέλια!

 

Η σύγκρουση του «Θησέα» και «ο λογαριασμός στα ανάκτορα!»

 

Εν έτη 1961 φθάνει στο Τουρκολίμανο ο «Θησεύς» μια μικρή αλλά συνάμα ιδιαίτερα γρήγορη θαλαμηγός – ιστιοφόρο που αγοράστηκε από τη Βασιλικη οικογένεια τότε για σύντομα ταξίδια αναψυχής. Ανάμεσα στους δεινούς ιστιοπλόους που κάθισαν πίσω από το τιμόνι της ο επιχειρηματίας Μάρκος Ραπτης σε μια από τις πρωτες εξόδους του σκάφους από το Τουρκολίμανο χάνει τον έλεγχο καθώς μια σφήνα μπήκε ανάμεσα στον καθρέπτη και το τιμόνι και το σκάφος εμβολίζει ένα άλλο που βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι. Μόλις ο Κωνσταντίνος συνειδητοποιεί τι έχει συμβεί κατεβαίνει από τον Ναυτικό Όμιλο και επιβιβάζεται στο σκάφος συμβουλεύοντας το νεαρό τότε φίλο του να κατέβει από το σκάφος και να «βγάλει ουσιαστικά την ουρά του από έξω…» Όπως μάλιστα θυμάται ο επιχειρηματίας ο τότε διάδοχος εκμυστηρεύθηκε στον φίλο και συναθλητή του «κατέβα και πήγαινε πάνω στον Όμιλο και φρόντισε να μην καταλάβει κανείς τίποτε! Τα αλλά θα τα φροντίσω εγώ!…» Είναι ευρέως γνωστό στο Τουρκολίμανο πως ο Κωνσταντίνος ένιωθε ιδιαίτερη αγάπη για τους συναθλητές του και ιδίως για τους Έλληνες συναθλητές του από οποίο κοινωνικό στρώμα και αν αυτοί ανήκαν.

  • Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που συνέβη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που διεξήχθει στην Κέρκυρα στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Ο «ψηλός» όπως τον αποκαλούσαν κατέβηκε στο λιμάνι της Κέρκυρας όπου είχαν αράξει τα σκάφη για να δει τα πληρώματα και δει τους Έλληνες ιστιοπλόους. Κάποια στιγμή αντιλήφθηκε ένα ελληνικό πλήρωμα να γευματίζει σε ένα πολύ φτωχό ταβερνάκι του λιμανιού και αφού τους πλησίασε και είδε το φτωχό γεύμα τους τους έδωσε εντολή να πάνε να φάνε όπου θέλουν και να στείλουν τον λογαριασμό στο παλάτι! Ήταν μια φράση που μέχρι και σήμερα λέγεται στο Τουρκολίμανο «φάε και πιες όπου θες και στείλε το λογαριασμό στα ανάκτορα!»

 

 


Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.