«Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Ένα από τα πιο γνωστά λαϊκά γνωμικά είναι αυτό, που θα μπορούσε να σταθεί σε μια επιγραμματική ανάλυση για τον Κώστα Σημίτη και τα όσα συνέβησαν όσο ήταν πρωθυπουργός της χώρας, σε αντίθεση με τους αγώνες και τις κόντρες του, προτού αναλάβει την εξουσία.Καταγράφοντας ψύχραιμα την ιστορία του, αρχικά βλέπει κανείς τον αντιδικτατορικό του αγώνα, το γεγονός ότι πρωτοστάτησ…
«Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Ένα από τα πιο γνωστά λαϊκά γνωμικά είναι αυτό, που θα μπορούσε να σταθεί σε μια επιγραμματική ανάλυση για τον Κώστα Σημίτη και τα όσα συνέβησαν όσο ήταν πρωθυπουργός της χώρας, σε αντίθεση με τους αγώνες και τις κόντρες του, προτού αναλάβει την εξουσία.
Καταγράφοντας ψύχραιμα την ιστορία του, αρχικά βλέπει κανείς τον αντιδικτατορικό του αγώνα, το γεγονός ότι πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ΠΑΣΟΚ, τις διαρκείς του διαμάχες με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το «φλεγόμενο» συνέδριο του Κινήματος, που τον ανέδειξε σε πρόεδρο, αφού πρώτα έγινε πρωθυπουργός της χώρας.
Από πολύ νωρίς και από την υπόθεση των Ιμίων, όμως, έδειξε ποια θα ήταν η πορεία του και ποια η πολιτική, που θα ασκούσε. Ο Σημίτης δε δίστασε να γίνει ο πρώτος, που θα έδειχνε στους υπόλοιπους, ότι για να πετύχεις όσα θέλεις, θα χρειαστείς συμμαχίες και μέσα σε αυτές να επιδιώκεις να κερδίζεις, αλλά παραχωρώντας παράλληλα. Δεν είναι εύκολο, άλλωστε, να κάνεις πολιτική με… ανένδοτους αγώνες, ειδικά όταν είσαι πρωθυπουργός μιας χώρας.