Έρχονται μετά το μαύρο ρεκόρ των 50.000 κρουσμάτων: Τα 3 νέα μέτρα που ανακοινώνονται για την Όμικρον

January 5, 2022


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Νέα μέτρα: Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε χθες η χώρα με 50.000 κρούσμαρα, με την κυβέρνηση να καλείται το τελευταίο χρονικό διάστημα ν…



Νέα μέτρα: Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε χθες η χώρα με 50.000 κρούσμαρα, με την κυβέρνηση να καλείται το τελευταίο χρονικό διάστημα να προβαίνει στη λήψη μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας.


Σε τροχιά κορύφωσης της νέας παραλλαγής Όμικρον οδεύει η χώρα τις επόμενες εβδομάδες, με το Μέγαρο Μαξίμου να εξετάζει εναλλακτικά σχέδια, αλλά και αναδιατάσσει τις δυνάμεις στον κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να περιοριστούν τυχόν αναταράξεις από την απουσία μεγάλου αριθμού εργαζομένων, λόγω νόσησης.

Νέα μέτρα: Το πλάνο έκτακτης ανάγκης για τα κενά λόγω της μετάλλαξης Όμικρον

Σήμερα αναμένεται η κατάθεση από πλευράς όλων των Υπουργείων «έκτακτου πλάνου» για τη συνέχιση της λειτουργίας τους με «προσωπικό ασφαλείας», μετά από σχετική εγκύκλιο, που εξέδωσε ως «εξαιρετικά επείγουσα» το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στο «έκτακτο πλάνο» θα υπογραμμίζονται οι υπηρεσίες αιχμής (η λειτουργία των οποίων δεν μπορεί να διαταραχθεί σε καμία περίπτωση), αλλά και θα καταγράφονται όλες οι δημόσιες δομές και οι εποπτευόμενοι οργανισμοί, προκειμένου να υπάρξει μια οριζόντια χαρτογράφηση της τρέχουσας κατάστασης στο δημόσιο, μετά την κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Αυτό το πλάνο έκτακτης ανάγκης κρίθηκε αναγκαίο την στιγμή που ο ιός «χτυπά» το Μαξίμου, αφού θετικοί διαγνώστηκαν ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και ο Υπουργός και Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας και Γιώργος Κώτσηρας αντίστοιχα.

Εφεδρικά σχέδια για την εύρυθμη λειτουργία των ΜΜΜ

Η κυβέρνηση έχει θέσει επί τάπητος, σύμφωνα με το protothema.gr και πλάνο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς ήδη μετά την Πρωτοχρονιά καταγράφηκαν απουσίες λόγω κορωνοϊού.


Στο πλαίσιο αυτό, σε μια πρώτη αποτύπωση της κατάστασης προέβη χθες ο Υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, πραγματοποιώντας διαδοχικές συσκέψεις με τους επικεφαλής των δημόσιων συγκοινωνιών, δηλαδή της ΟΣΥ, της ΣΤΑΣΥ και του ΟΑΣΘ, προκειμένου τις επόμενες ημέρες να καταρτιστούν εφεδρικά σχέδια για την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών.

Σε εγρήγορση παραμένει και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου το φαινόμενο της νόσησης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων εξαιτίας της παραλλαγής «Omicron» παρακολουθείται στενά, λόγω και της ιδιαιτερότητας του χαρτοφυλακίου, ενώ σε ισχύ παραμένουν όλα τα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί από την έναρξη της πανδημίας, σε όλα τα όπλα.

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται πριν ακόμη τις γιορτές και το Υπουργείο Εσωτερικών, έχοντας προχωρήσει από τις 30 Δεκεμβρίου στην επέκταση της τηλεργασίας στο Δημόσιο, σε ποσοστό 50%.

Νέα μέτρα: Το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Το ενδεχόμενο λήψης νέων υγειονομικών περιορισμών θα επανέλθει με μεγαλύτερη ένταση την επόμενη εβδομάδα, καθώς στις 16 Ιανουαρίου εκπνέει η ισχύς των μέτρων.


Στο πλαίσιο αυτό, «κάθε μέρα σταθμίζονται τα δεδομένα» σχολίασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας όμως ότι «όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία της λήξης, προφανώς, εάν υπάρξει κάποιος επιπλέον σχεδιασμός, θα ανακοινωθεί έγκαιρα».

Αξίζει, ωστόσο να σημειωθεί πως θετικό πρόσημο ως προς την εφαρμοσιμότητα διατηρεί το μέτρο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες ηλικίας 50-59 ετών.

Τέλος, «σε ό,τι αφορά την Τελετή για τον Αγιασμό των Υδάτων, που γίνεται σε εξωτερικό χώρο, θυμίζω ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που επιβάλλουν αποστάσεις 1,5 μέτρου, που επιβάλλουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας (διπλής ή της υψηλής προστασίας)» απάντησε χθες ο κ. Οικονόμου αναφορικά με το πλαίσιο εορτασμού της γιορτής των Φώτων και κατέληξε «και εκεί πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την τήρηση των μέτρων αυτών. Και με αυτό τον τρόπο, νομίζω ότι θα προχωρήσουμε».


Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.