Αποτροπιασμός: Εργαζόμενες σε εργοστάσιο με iPhone τρώνε μουχλιασμένο φαγητό και κοιμούνται με αρουραίους

January 1, 2022


Οι εργαζόμενες γυναίκες που συναρμολογούν τα iPhone της Apple σε εργοστάσιο της Ινδίας έπρεπε να επιβιώσουν καταναλώνοντας τροφές μολυσμένες από σκουλήκια, ενώ ζούσαν σε κοιτώνες γεμάτους με αρουραίου…


Οι εργαζόμενες γυναίκες που συναρμολογούν τα iPhone της Apple σε εργοστάσιο της Ινδίας έπρεπε να επιβιώσουν καταναλώνοντας τροφές μολυσμένες από σκουλήκια, ενώ ζούσαν σε κοιτώνες γεμάτους με αρουραίους χωρίς τρεχούμενο νερό.

Και όλα αυτά για λιγότερο από 5 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Reuters. Χωρίς να σημαίνει ότι αν έπαιρναν μεγαλύτερο μεροκάματο θα ήταν δικαιολογημένες οι άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους.

iPhone: Τα 10 «κόλπα» που πρέπει να ξέρει κάθε κάτοχος του τηλεφώνου της Apple (Video)

Τα στοιχεία της νέα έρευνας για τις άρρωστες συνθήκες σε ένα εργοστάσιο με 17.000 εργαζομένους έρχονται στη σκιά των νέων μπόνους που δίνει η Apple σε ορισμένους μηχανικούς της τα οποία αφορούν και τις διακοπές τους και φτάνουν έως και τα 180.000 δολάρια.

Η κατάσταση ήρθε στη δημοσιότητα όταν 159 γυναίκες νοσηλεύτηκαν για τροφική δηλητηρίαση στα μέσα Δεκεμβρίου, πυροδοτώντας σφοδρές διαμαρτυρίες των εργαζομένων.

Έκτοτε, η Apple έχει θέσει επ’ αόριστον το εργοστάσιο της Foxconn «σε επιτήρηση» και λέει ότι δεν θα ξανανοίξει μέχρι να εκπληρώσει τα «αυστηρά πρότυπα» της μητρικής εταιρείας.

εργοστασιο-κινητα-ινδια

Τουαλέτες χωρίς νερό, 30 άτομα σε έναν κοιτώνα και νοίκι σε εργολάβους

Οι άθλιες συνθήκες αναφέρθηκαν λεπτομερώς σε έρευνα του Reuters την Πέμπτη, η οποία περιελάμβανε συνεντεύξεις με έξι γυναίκες που εργάζονταν στο εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται έξω από το Chennai.

Οι εργαζόμενοι είπαν ότι αναγκάστηκαν να κοιμούνται στο πάτωμα σε κοιτώνες, με έως και 30 γυναίκες να κοιμούνται σε ένα μονόκλινο δωμάτιο. Τουλάχιστον ένας από τους κοιτώνες είχε τουαλέτες χωρίς τρεχούμενο νερό, είπαν οι εργαζόμενοι.

Αυτό φέρεται να άφησε πολλές από τις γυναίκες – οι περισσότερες από τις οποίες είναι ηλικίας 18 έως 22 ετών – με διάφορα προβλήματα υγείας.

«Οι άνθρωποι που ζούσαν στους ξενώνες είχαν πάντα κάποια ασθένεια ή την άλλη — δερματικές αλλεργίες, πόνο στο στήθος, τροφική δηλητηρίαση», είπε στο Reuters μια 21χρονη γυναίκα που παράτησε τη δουλειά της μετά τη διαμαρτυρία. «Δεν κάναμε κάτι μεγάλο από αυτό γιατί πιστεύαμε ότι θα διορθωθεί. Αλλά τώρα, επηρέασε πολλούς ανθρώπους».

Οι γυναίκες που εργάζονται στο εργοστάσιο θα συνεχίσουν να αμείβονται όσο η Apple ερευνά τις συνθήκες εργασίας, σύμφωνα με το Reuters. Κερδίζουν 140 δολάρια κάθε μήνα – ή περίπου 4,67 την ημέρα – αλλά πρέπει να πληρώσουν έναν εργολάβο της Foxconn για στέγαση και φαγητό ενώ εργάζονται στο εργοστάσιο.

εργοστασιο-κινητα-ινδια

Αρκετοί ακτιβιστές και ακαδημαϊκοί είπαν ότι οι γυναίκες που στρατολογούνται από αγροτικά χωριά για να εργαστούν στα εργοστάσια της περιοχής θεωρούνται από τους εργοδότες ως λιγότερο πιθανό να συνδικαλιστούν ή να διαδηλώσουν, ένας παράγοντας που έκανε τις διαμαρτυρίες στο εργοστάσιο της Foxconn ακόμη πιο συγκλονιστικές.

Κατά τη διάρκεια μιας από τις διαδηλώσεις τον Δεκέμβριο, η αστυνομία ξυλοκόπησε άντρες εργάτες από ένα κοντινό εργοστάσιο που είχαν ενωθεί με τις γυναίκες, στη συνέχεια κυνήγησε μερικές από τις γυναίκες και τις χτύπησε επίσης, είπαν στο Reuters ηγέτες τοπικών συνδικάτων. Η αστυνομία συνέλαβε επίσης 67 εργάτριες και έναν τοπικό δημοσιογράφο, κατέσχεσε τα τηλέφωνά τους και κάλεσε τους γονείς τους με προειδοποιήσεις να βάλουν τις κόρες τους στη σειρά, ανέφερε το πρακτορείο.

Η τροφική δηλητηρίαση και οι διαμαρτυρίες οδήγησαν σε τουλάχιστον τέσσερις έρευνες από περιφερειακές κρατικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αξιωματούχοι έχουν επίσης ιδιωτικά προειδοποιήσει τη Foxconn να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας, ανέφερε το Reuters.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.