Νέος χρόνος με την Όμικρον σε πρώτο πλάνο: Ρεκόρ κρουσμάτων αλλά και «χαραμάδες» αισιοδοξίας – Οι προβλέψεις των ειδικών για την πανδημία το 2022

January 1, 2022


Νέος χρόνος με την Όμικρον σε πρώτο πλάνο: Ο ΕΟΔΥ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ανακοίνωσε τα θλιβερά στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην πανδημία. Συγκεκριμένα ζοφερά είναι τα νούμερα καθώς είχαμε τ…


Νέος χρόνος με την Όμικρον σε πρώτο πλάνο: Ο ΕΟΔΥ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ανακοίνωσε τα θλιβερά στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην πανδημία. Συγκεκριμένα ζοφερά είναι τα νούμερα καθώς είχαμε την Παρασκευή 31/2 40.560 νέα κρούσματα ενώ καταγράφηκαν 76 νέοι θάνατοι.

Διασωληνωμένοι, λόγω COVID-19, νοσηλεύονται 627 ασθενείς. Αυτός ήταν και ο λόγος της θέσπισης νέων μέτρων καθώς στόχος αποτελεί η συγκράτηση των κρουσμάτων και η αναχαίτηση της πανδημίας.

Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων νοσούντων είναι 64 έτη, ενώ το 79.7% έχει διαπιστωθεί πως πάσχει από υποκείμενο νόσημα ή είναι και 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 541 (86.28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 86 (13.72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Να σημειωθεί πως από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.759 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 439 (ημερήσια μεταβολή +4.28%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 359 νοσήσαντες. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 110 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία όσων έφυγαν από τη ζωή είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.210.853 (ημερήσια μεταβολή +3.5%), εκ των οποίων 50.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 231 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.386 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέες οδηγίες της καραντίνας

Λόγω της μετάλλαξης Όμικρον και της ανεξέλεγκτης διασποράς των κρουσμάτων που οφείλονται και στις γιορτές, ο ΕΟΔΥ έδωσε νέες οδηγίες για την καραντίνα και την απομόνωση των ατόμων που καταγράφονται ως κρούσματα καθώς και όσων έρχονται σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένοι κρούσμα.

Επίσης, από τον ΕΟΔΥ δόθηκαν επεξηγήσεις για το τι σημαίνει κρούσμα καθώς και για την κατηγοριοποίηση επαφών και στενών επαφών με κρούσμα.

Οι ορισμοί έχουν ως εξής:

Ενδεχόμενο κρούσμα: Ασθενής που πληροί τα κλινικά κριτήρια

Πιθανό κρούσμα:

  1. Ασθενής που πληροί τα κλινικά κριτήρια και ένα επιδημιολογικό κριτήριο ή
  2. Άτομο που πληροί τα απεικονιστικά διαγνωστικά κριτήρια

Επιβεβαιωμένο κρούσμα: Άτομο που πληροί τα εργαστηριακά κριτήρια. Να σημειωθεί πως τα λιγότερο ειδικά συμπτώματα περιλαμβάνουν: κεφαλαλγία, μυαλγίες, κόπωση, έμετο και διάρροια.

Επαφή κρούσματος: Άτομο που είχε ιστορικό επαφής με κρούσμα COVID-σε διάστημα 48 ωρών πριν την έναρξη συμπτωμάτων του κρούσματος και ως και 10 ημερών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων κορωνοϊού.

Επαφές κρούσματος

Οι επαφές κρούσματος κατηγοριοποιούνται ως εξής:

Στενές επαφές (έκθεση υψηλού κινδύνου):

  • άτομο που είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση
  • άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19
  • άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19 (δηλαδή χωρίς μάσκα και αποστάσεις)
  • άτομο που παρέμεινε σε κλειστό χώρο (π.χ. οικία, αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κλπ.) με ασθενή με COVID-19 για περισσότερο από 15 λεπτά.
  • συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν σε απόσταση δύο θέσεων από τον ασθενή με λοίμωξη COVID-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροπλάνου όπου καθόταν ο νοσήσαντας
  • επαγγελματίας υγείας ή φροντιστής που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με COVID-19 ή εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενούς με COVID-19, χωρίς λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκα και γάντια).

Επαφές (έκθεση χαμηλού κινδύνου):

  • άτομο που είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 εντός 2 μέτρων για
  • άτομο που παρέμεινε σε κλειστό χώρο με τον ασθενή με COVID-19 για
  • άτομο που ταξίδεψε μαζί με τον ασθενή με COVID-19 σε οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο πλην του αεροσκάφους
  • επαγγελματίας υγείας ή φροντιστής που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με COVID-19 ή εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενούς με COVID-19, με λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας.
  • Να τονισθεί πως όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της επαφής, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος μετάδοσης, ενώ το όριο των 15 λεπτών έχει δοθεί αποκλειστικά και μόνον για πρακτικούς λόγους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.